Stefan Černetić, koji živi u Torinu, zvanično se predstavlja kao princ od Crne Gore

Černetić insistira na tome da od države ne traži ništa
334 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 08:41h

Stefan Černetić (51), novinar i gastronomski kritičar koji živi u Torinu, zvanično se predstavlja kao princ od Crne Gore, nasljednik dinastije Crnojevića.

I dok ovdašnji istoričari sa skepsom komentarišu mogućnost da je Stefan potomak slavne dinastije, on tvrdi da u posebnim prilikama, na svečanostima u svom beogradskom stanu, dodjeljuje “titulu viteza, dame, viskonta, barona…”.

“Potomak sam slavne srednjovjekovne crnogorske kuće (Crnojevića) i niko mi nikada neće moći osporiti ovu istinu”, kazao je Černetić za “Vijesti”.

Černetić je rekao da mu je jasno da u Crnoj Gori vjerovatno ni ne znaju za njega

Sa princom Nikolom Petrovićem, kako tvrdi, često se sastaje u Rimu, čega se, Petrović, kako je tvrdila njegova pravna zastupnica, najprije nije mogao sjetiti.

Istovremeno kada je Černetić poslao njihove zajedničke fotografije, iz Pariza je stigla potvrda da su se njih dvojica zaista sreli.

Zna da ga ne znaju

Černetić je rekao da mu je jasno da u Crnoj Gori vjerovatno ni ne znaju za njega, objašnjavajući to činjenicom da se on zapravo nikada nije interesovao da stupi u kontakt sa zvaničnom Crnom Gorom.

“Crna Gora je dobila ime po našoj porodici"

Insistira na tome da od države ne traži ništa, iako primjećuje da je dinastija Crnojevića “zanemarena u odnosu na Petroviće”.

“Tehnički, ja sam princ nasljednik Crne Gore, ali takođe i prije svega Srbije, Albanije i Makedonije. Moja porodica proizlazi iz imperijalne vizantijske porodice Komnena, i od njih smo potomci i crnogorskih despota Crnojevića”, tvrdi on.

Černetić kaže i da se njegova porodica posljednjih vjekova razvijala u drugim nacijama kao što su Venecija, današnja Vojvodina, Mađarska, Italija i Rusija, a da su Černetići isto što i Crnojevići, koji se u Mađarskoj zovu i Černovići, jer u raznim državama postoje razne transkripcije.

“Crna Gora je dobila ime po našoj porodici, a njen aktuelni grb takođe je inspirisan grbom naše porodice”, rekao je Černetić.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: