Studenti psihologije u Nikšiću traže mjesta na budžetu, svi plaćaju 1000 eura za godinu

Na ovom odsjeku i dalje jednako plaćaju prvi i posljednji sa liste
623 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2011. 18:45h

Studenti odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Nikšiću plaše se da će kvalitet kadrova biti loš jer će "najbolji psiholozi biti oni čiji roditelji imaju najviše para".

Na ovom odsjeku i dalje jednako plaćaju i prvi i posljednji sa liste. Godina košta 1000 eura, a svake godine upiše se novih 80 studenata, iako na listi za upis ima 50 mjesta.

"Zamislite kako je studentu koji dođe iz Podgorice da upiše psihologiju, on osim 1000 eura za školovanje izdvaja sredstva za smještaj i hranu u Nikšiću", rekao je Nikola Mijušković, student četvrte godine psihologije.

Studenti se žale i na organizaciju specijalističkih studija

Problem nije samo visoka školarina. Studenti psihologije nemaju pravo na stipendiju.

"Prva tačka republičke stipendije jeste da student mora da bude na budžetu, a mi to nismo", dodao je Mijušković.

Kuda nakon osnovnih studija?

Studenti se žale i na organizaciju specijalističkih studija. Tvrde da je u informatorima za srednjoškolce bilo izloženo da nakon tri godine osnovnih studiju na četvrtoj godini mogu izabrati jedan od tri smjera: kliničku, školsku i poslovnu psihologiju.

"Dekan nas podržava i obećava da će se problemi riješiti, odnosno da će on uložiti napore da to riješi, ali mi od toga dobijamo samo obećanja"

"Kada dođemo do četvrte godine taj izbor ne postoji. Upisujemo ono što nam se ponudi, to jest, opšti smjer", kaže Žana Đurović, student specijalističkih studija psihologije.

Dekan Blagoje Cerović u dopisu je rekao da Filozofski fakultet u Nikšiću tri godine pokušava studentima psihologije da obezbijedi određen broj mjesta za studiranje sa budžeta i da im se smanje školarine, ali da je zbog manjka para u budžetu Univerziteta Crne Gore to bilo nemoguće.

Cerović očekuje poboljšanje situacije od ove školske godine.

"Dekan je pasivan. On nas podržava i obećava da će se problemi riješiti, odnosno da će on uložiti napore da to riješi, ali mi od toga dobijamo samo obećanja", rekla je studentkinja druge godine Milica Krivokapić.

Bonus video: