U Crnoj Gori najčešće abortiraju žene od 25 do 30 godina

Pacijentkinje koje se na to odlučuju uglavnom su one koje, kao već ostvarene majke, ne žele više da proširuju porodicu, kaže dr Azis Haliti
2478 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2011. 16:50h

Dok se u svijetu na to uglavnom odlučuju djevojke i tinejdžerke, kod nas, prema statistici, na kiretažu najčešće odlaze žene stare između 25 i 35 godina.

Po zvaničnim podacima, broj namjernih prekida trudnoće u Crnoj Gori posljednjih godina opada. Ipak iz Instituta za javno zdravlje kažu da prave evidencije nema, jer pojedine privatne ginekološke ambulante ne prijavljuju tačan broj obavljenih intervencija.

Prema posljednjim podacima Instituta, stopa abortusa na hiljadu živorođene djece je sa 265 u 2005. godini, u 2009. je opala na oko 163.

U 2009. godini na prekid trudnoće se odlučilo 1.412 žena u Crnoj Gori, od kojih je 965 namjernih.

Abortus kao način planiranja porodice

Od ukupnog broja pobačaja, 5,8 odsto je izvršeno kod djevojaka mlađih od 20 godina, od kojih je trećina namjerno abortirala", saopštili su iz Instituta.

Taj broj je, kako napominju iz Instituta, znatno veći, jer pojedine privatne ginekološke ambulante ne prijavljuju tačan broj obavljenih intervencija.

"Pacijentkinje koje se na to odlučuju uglavnom su one koje, kao već ostvarene majke, ne žele više da proširuju porodicu", kazao je za „Vijesti" specijalista ginekolog dr Azis Haliti sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore.

Tamo je prošle godine obavljeno oko 270 abortusa, dok je u prvih pet mjeseci ove godine bilo 150 intervencija.

Haiti kaže da se određeni broj žena odlučuje se za privatne ginekološke ambulante.

"Iako takve intervencije nose potencijalni rizik, nažalost, ima pacijentkinja kojima je abortus opšteprihvaćen kao metoda planiranja porodice", kaže dr Haliti.

Cijena prekida trudnoće u Kliničom centru je 30 eura za osigurane, odnosno 43 eura za pacijentkinje bez zdravstvene knjižice. U Kodri ta intervencija, zavisno od toga da li se koristi lokalna ili opšta anestezija košta od 150 do 240 eura

Prekid neželjene trudnoće, na zahtjev trudnice, može se izvršiti do desete nedjelje trudnoće, dok je za osobe mlađe od 16, odnosno 18 godina, i one lišene poslovne sposobnosti, potrebna i pismena saglasnost roditelja ili staraoca.

Nije bezazleno

Ljekari upozoravaju da abortus nije baš bezazlena intervencija.

"Najčešće komplikacije su krvarenje, oštećenje grlića materice, nastavak trudnoće, infekcije koje mogu prouzrokovati sterilitet.... Posljedice kod onih koje nijesu rađale imaju dalekosežniji efekat kad govorimo o budućem planiranju potomstva", objašnjava Haliti.

Prekid trudnoće, kako “Vijestima” obijasnio ginekolog privatne klinike “Kodra” dr Nikola Stanišić može se obavljati isključivo u privatnim klinikama koje u okviru svoje ustanove imaju operacionu salu i stacionarno odjeljenje.

On smatra da se pacijentkinje odlučuju uglavnom za privatne ambulante kako zbog diskrecije, tako i zbog kvaliteta usluge koja mi je obezbijeđena.

"Prekid trudnoće obavlja se do 10 nedjelje ili najkasnije do 20, ukoliko postoje izričiti medicinski razlozi za to, a uz odobrenje konzilijuma ljekara", objasnio je dr Stanišić.

Problem steriliteta sve veći

On je naveo da su razlozi zbog koji se pacijentkinje najčešće odlučuju za prekid trudnoće, većinom jer ne žele da dalje proširuju svoju porodicu, kao i zbog finansijskih razloga ili straha od gubitka posla.

"Ohrabruje statistika da se broj tih intervencija smanjuje, a uz to žene su zainteresovanije za kontracepciju. Međutim, zabrinjavajuće je da se našoj klinici za pomoć obraća sve više bračnih parova koji imaju problem sa ostavrivanjem potomstva, odnosno sterilitetom", kazao je dr Stanišić.

Cijena prekida trudnoće u Kliničom centru je 30 eura za osigurane, odnosno 43 eura za pacijentkinje bez zdravstvene knjižice. U Kodri ta intervencija, zavisno od toga da li se koristi lokalna ili opšta anestezija košta od 150 do 240 eura.

Galerija

Bonus video: