Počinje početnički ljetnji alpinistički kurs na Žabljaku

Planirano je osam nivoa a tokom ljeta, za tim žabljačkih spasilaca, organizovaće se drugi, napredni, kurs.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 18:23h

Početnički ljetnji alpinistički kurs, koji će narednih devet dana pohađati 15 planinara, policajaca i pripadnika lokalne službe spasavanja iz Žabljaka, početak je ralizacije ideje za formiranje stanice Gorske službe spasavanja u ovom planinskom turističkom centru, koja će predstavljati funkcionalni dio GSS Crne Gore.

Obuku vrše predsjednik GSS Crne Gore Željko Loncović, načelnik GSS iz Nikšića Drago Lalić i instruktor i jedan od osvajača Mont Everesta Đorđije Vujičić.

Isti ovakav kurs sa istim ciljem obaviće se krajem ljeta u Kolašinu. Planirano je osam nivoa a tokom ljeta, za tim žabljačkih spasilaca, organizovaće se drugi, napredni, kurs.

Isti ovakav kurs sa istim ciljem obaviće se krajem ljeta u Kolašinu

Projekat parnerski realizuju Ministarstvo turizma Crne Gore i Regionalna razvojna agencija "Bjelasica, Komovi i Prokletije" koji će obezbijediti potrebnu opremu, GSS Crne Gore sa svojim instruktorima prenosiće znanja budućim spasiocima a Opština Žabljak obezbijediće prostorije za ovu neophodnu službu.

"Svaki od osam planiranih nivoa pratiće nabavka opreme. Za početnički nivo planirana je osnovna oprema vrijedna 20.000 eura. Nivoi obuke poređani su po težini a to prati i vrsta opreme koja će pristizati. Znanja koja polaznici postiču donijeće im neki od šest rangova u zvanjima vodiča", kazao je Željko Loncović i dodao da će se projekat završiti do 2013. godine.

Loncović je kazao da na inicijativu Ministarstva turizma, Centar za stručno obrazovanje kadrova, kao profesionalno zanimanje uvidi zvanje planinarskog vodiča što se u zakonskoj formi očekuje tokom naredne godine.

Režim boravka i kretanja po crnogorskim planinama nije normativno riješen bilo da su u pitanju turisti, vodiči ili spasilačke aktivnosti. Negativnih posledica, nerijetko i sa tragičnim ishodima, ima mnogo. Poslednji primjer, gubljenja u prostranstvima Durmitora dogodio se prije deset dana kada su kasno u noć spasioci-volonteri iz Žabljaka bezbjedno evakuisali Grkinju Anđeliku Sardeli i Engleza Konidy Maisa.

Galerija

Bonus video: