Prijestonica dobija novi Dvorski trg do 13. novembra

Planirana je i rekonstrukcija Studentskog trga, čime će se napraviti kompaktna cjelina u istorijskom jezgru.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 16:41h

Crnogorska prijestonica trebalo bi do 13. novembra, kada se obilježava Dan Cetinja, da dobije novi rekonstruisani gradski trg.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović istakao je da će, nekada Titov a sada Dvorski trg, ukoliko radovi budu tekli planiranom dinamikom, biti rekonstruisan do kraja 2011. godine i da će se, shodno projektu, u potpunosti uklopiti u ambijentalnu cjelinu istorijskog jezgra grada.

“Tim prije, jer će trg činiti niz sadržaja koji su tokom istorije bili njegov sastavni dio. Na taj projekat nadovezaće se i rekonstrukcija Njegoševe ulice, planirana za narednu godinu, na čijoj projektnoj dokumentaciji intenzivno radimo. Planirana je i rekonstrukcija Studentskog trga, čime ćemo napraviti kompaktnu cjelinu u istorijskom jezgru”, rekao je Bogdanović.

Na Cetinju je održana prezentacija projekta „Uređenje prostora starog urbanog jezgra Cetinja-Dvorski trg“, koju je održao profesor Svetislav Popović, koji je i autor projekta rekonstrukcije Dvorskog trga. On je istakao kako će realizacija projekta bitno doprinijeti kreaciji cjelovite slike aktivne urbane sredine.

Planirano je da trg bude pokriven kamenim pločastim kvadrima, što će pratiti logičnost graničnih linija platoa, ali i pružiti lakše i udobnije hodanje centralnim gradskim trgom.

“Trotoari će biti obrađeni bijelim kamenom, čime ćemo postići neutralizaciju tamne boje prostora, a regulacija odvoda atmosferske vode biće postignuta plitkim segmentima na trgu, odnosno kanalima”, istakao je Popović, koji je projekat rekonstrukcije Dvorskog trga izradio prije 25 godina.

Bonus video: