Država nezakonito oporezovala regres i topli obrok: Radnici oštećeni za po 152 eura

Dug države prema zaposlenima mogao bi dostići 10 miliona eura.
399 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.06.2011. 15:06h

Država bi uskoro mogla da se suoči sa dugom od desetak miliona eura, ako sudovi utvrde da su isplaćene nadoknade za topli obrok i regres nezakonito oporezovane.

Osnovni sud u Podgorici u dva slučaja već je presudio u korist zaposlenih, pa su Klinički centar i Univerzitet Crne Gore dužni radnicima po 152 eura, po osnovu umanjenog regresa i toplog obroka za prošlu godinu.

Za razliku od Nataše Bošković i Natalije Boričić koje su presudile u korist zaposlenih na Univerzitetu i u Kliničkom centru, sutkinja Mirjana Popović odbila je kao neosnovanu identičnu tužbu predsjednika Sindikata prosvjete Zvonka Pavićevića protiv podgoričke OŠ “Radojica Perović”, u kojoj je zaposlen.

Pavićević je ocijenio da je presuda po njegovoj tužbi neshvatljiva, istakavši da “pretpostavlja” da je bilo pritisaka na sutkinju da odbije tužbu, s obzirom da je u prosvjeti zaposleno čak 12.000 ljudi.

“Ako bi sud presudio u korist prosvjetnih radnika, onda bi država svima koji platu primaju iz budžeta morala da isplati razliku, odnosno dug na ime oporezovanog regresa I toplog obroka”, kazao je Pavićević na konferenciji za medije, pojasnivši da je njegova tužba odbijena, nakon što je sud presudio u korist predsjednika sindikata Kliničkog centra i Univerziteta, Vladimira Pavićevića i Vukašina Zogovića.

Prema računici Zogovića, dug države za 40.000 radnika koji zaradu primaju iz budžeta iznosio bi bruto 10,3 miliona eura, ako sudovi utvrde da su pomenuta lična primanja nezakonito oporezovana.

Neko bi morao da odgovara

Zogović je pojasnio da bi radnicima bilo isplaćeno oko 6,1 milion, odnosno po 152 eura, dok bi porezi iznosili više od četiri miliona.

“Ako presuda postane pravosnažna, neko bi morao da odgovara zbog svega ovoga”, istakao je Zogović.

Čelni ljudi triju sindikata u septembru su tužili poslodavce, nakon što je zaposlenima isplaćen umanjeni, odnosno oporezovani regres za 2010. godinu i topli obrok.

Radnicima je isplaćen regres u iznosu od 110 i topli obrok od 18 eura, a čelnici sindikata i dvije sutkinje smatraju da su te naknade nezakonite oporezovane

Radnicima je isplaćen regres u iznosu od 110 i topli obrok od 18 eura, a čelnici sindikata i dvije sutkinje smatraju da su te naknade nezakonite oporezovane.

Prije oporezivanja regres je iznosio tri cijene rada, odnosno 165 eura, a topli obrok 27,5.

U presudi po tužbi Vladimira Pavićevića, sutkinja Boričić navodi da je Klinički centar dužan da isplati tužiocu 152,75 eura.

“Dio naknade za regres... u iznosu od 56,63 eura i dio naknade za ishranu (topli obrok)... od 01.01.2010. do 31.12.2010. u iznosu od 96,12 eura”, stoji, između ostalog, u presudi.

Istu presudu donijela i sutkinja Bošković po tužbi Zogovića protiv Univerziteta, ali je Pavićevića identična tužba ipak odbijena, iako je u sva tri slučaja sud uzeo u obzir mišljenje istog vještaka - Milenka Popovića.

Galerija

Bonus video: