Okrugli sto o aktivizmu mladih: Glas omladine se ne čuje

Za veći aktivizam mladih krajem septembra biće formiran Crnogorski omladinski forum.
0 komentar(a)
mladi, fakultet, Foto: Luka Zeković
mladi, fakultet, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2011. 13:44h

Mladi u Crnoj Gori nijesu dovoljno aktivni, uglavnom zbog nezainteresovanosti, ali i država treba da obezbijedi uslove za njihovo učešće u donošenju odluka.

Zato je od maja prošle godine krenula inicijativa za formiranje Crnogorskog omladinskog foruma, koji bi okupio sve organizacije koje se bave pitanjima mladih, i bio "sprega" između te populacije i Vlade.

Na okruglom stolu povodom te inicijative, koju su podržali predstavnici organizacija za mlade, studenti, kao i podmatci političkih partija, saopšteno je da se konačno formiranje Foruma može očekivati krajem septembra.

Predsjednica Studentskog parlamenta Univerziteta "Mediteran", Viktorija Badža, kazala je da bi osnivanje Foruma poboljšalo aktivizam mladih, a kao glavni problem zbog njegovog uzostanka vidi nezainteresovanost te populacije.

Važniji ispiti od posla

"Više se posvećuju ispitima, time da završe fakultete, dok nijesu svjesni pitanja koja ih dotiču na tržištu rada nakon toga", kazala je je Badža, i dodala da se do sada glas mladih nije dovoljno čuo.

"Ovo je najbolji način da se mladi aktiviraju. Ne mora da znači ako je neko na funkciji i stariji od nas po iskustvu, da donosi prave odluke u ime mladih", poručila je Badža.

Koordinatorka Inijativnog odbora u forumu, Milica Žugić, je podsjetila da je inicijativa potekla od Savjeta za mlade i Evropskog omladinskog foruma.

"Krajem septembra planiramo osnivanje Foruma", kazala je Žugić.

"Situacija nije sjajna"

Iz Vladine Kancelarija za mlade su priznali da "situacija nije sjajna", jer mladi "ne mogu tek tako da učestvuju", već je "potrebno je da se stvore uslovi da bi se obogućilo njihovo učešće".

"Ti uslovi su predviđeni Nacionalnim planom akcije za mlade i treba da budu predviđeni lokalnim planovima. Trenutno postoji osam planova i nadamo se da će kroz te planove opštine obezbijediti mjere za učešće mladih na lokalnom nivou", kazala je Bojana Bulatović iz Vladine kancelarije.

Ona je podsjetila da su Kancelarija za mlade i Uprava za mlade i sport u protekle dvije godine radili na poboljšanju učešće mladih. Bulatović je pohvalila inicijativu za formiranje Crnogorskog omladinskog foruma, jer će to biti "odličan način da sve organizacije koje rade sa mladima utiču na donošenje važnih odluka".

Inicijativu su podržali i iz Evropskog omladinskog foruma, koji je krovna organizacija za forume mladih na nivou Evrope.

Poziv za učešće u okruglom stolu, iz Inicijativnog odbora su uputili i premijeru Igoru Lukšiću, ali se on nije pojavio

Guoda Lomanaite iz tog Foruma je kazala da Crnogorski omladinski forum može pomoći mladima, tako što će ujediniti "glasove" mladih, ali i što će lobirati kod vlasti da se obezibijede bolji uslove za učešće mladih.

"Tako će se čuti što mladi u Crnoj Gori misle", poručila je ona.

Poziv za učešće u okruglom stolu, iz Inicijativnog odbora su uputili i premijeru Igoru Lukšiću, ali se on nije pojavio. Iz kabineta šefa Vlade su obavijestili organizatore da je premijer u nemogućnosti da prisutsvuje "zbog ranije preuzetih obaveza".

Bonus video: