Žabljak: Meteorolog Milorad Potpara ubrao jestivu gljivu pilat od 1,125 kg

Pilat ili kračun, latinskog naziva Agaricus Macrosporus, je jestiva gljiva koja se u nauci smatra gastronomski izuzetno vrijednom.
214 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 12:18h

Meteorolog Milorad Potpara, šetajući jutros livadama obodom Žabljaka pronašao je i ubrao pilat ili kračun, latinskog naziva Agaricus Macrosporus, jestivu gljivu koja se u nauci smatra gastronomski izuzetno vrijednom.

Primjerak koji je Potpara ubrao ima šešir prečnika 30 santimetara što je od dosad zabilježenih u literaturi jedna od najvećih ubranih.

Visoka je 15 santimetara, a teška 1.125 kilograma. Kako kaže Potpara, ovo je period kada na durmitorskim livadama ove gljive ima u izobilju.

U literaturi se navodi da na livadama i u šumama Durmitora od ranog proljeća do kasne jeseni raste 40 vrsta jestivih gljiva.

Počinju srednom maja kada se bere smrčak, po nutricionističkoj vrijednosti jedna od vodećih. Tokom juna bere se kračun, zatim lisičarka, vrganj, gnojštarka, rujnica i druge.

Gljivama kao bogatstvom prirode ovog kraja bavili su se kroz istraživanja i knjige brojni stručnjaci iz te oblasti. Nalaze se i u ponudi NP "Durmitor" i predviđena cijena za branje ali i savjeti kako da se beru.

Branje jestivih gljiva niko nikad nije naplatio a preporuke i savjete kako to treba raditi malo ko poštuje. Mnogi tvrde da je to isključivi razlog što je jestivih gljiva na Durmitoru sve manje.

Galerija

Bonus video: