Portugalija će Crnoj Gori predati odlikovanje kralja Nikole

Počasni crnogorski konzul u Portugaliji, Pereira Pinto, je prilikom ranije posjete Muzeju kralja Nikole zapazio da u kolekciji odlikovanja nedostaje portugalski orden
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.06.2011. 15:58h

Portugalija će Crnoj Gori predati kopiju ordena Veliki krst Kraljevskog vojničkog reda Isusa Hrista, kojim je portugalska kraljica Monairiere 1905. godine odlikovala crnogorskog kralja Nikolu Petrovića.

Iz crnogorske vlade je najavljeno da će se ceremonija predaje odlikovanja održati u petak na Cetinju, u Dvorcu kralja Nikole.

Potugalski orden kralja Nikole izgubljen je tokom burne crnogorske prošlosti, a pripadao je kolekciji vladarskih odlikovanja koja su čuvana u Muzeju na Cetinju.

Počasni crnogorski konzul u Portugaliji Pereira Pinto je prilikom ranije posjete Muzeju kralja Nikole zapazio da u kolekciji odlikovanja nema portugalskog ordena i tada je obećao da će njegova zemlja obezbijediti identičnu kopiju ordena.

Portugalski orden je iskovan u istoj kovačnici u Lisabonu, u kojoj je izrađen i original odlikovanja

Portugalski orden je iskovan u istoj kovačnici u Lisabonu, u kojoj je izrađen i original odlikovanja. Kovačnica čuva odlivke svih predmeta koji su ikad napravljeni u toj radionici, pa je među njima i odlivak ordena za kralja Nikolu.

Bonus video: