Prošla najskuplja ponuda za digitalizaciju radio difuzije u Crnoj Gori

Na tender, raspisan sredinom septembra prošle godine, prijavilo se 13 firmi
60 pregleda 0 komentar(a)
televizija vijesti, Foto: Arhiva Vijesti
televizija vijesti, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.06.2011. 17:43h

Delegacija Evropske komisije u Podgorici odlučila je da digitalizaciju radio difuzije u Crnoj Gori povjeri italijanskoj kompaniji Eurotel, koja je, prema saznanjima Radio Antena M, dostavila jednu od najskupljih ponuda, javlja MINA.

Italijane je, većinom glasova, preporučila tročlana Komisija, u kojoj su bila dva predstavnika Delagacije Evropske unije u Crnoj Gori i jedan našeg Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Odluka je donesena sredinom marta, saznaje Antena M, ali je držana u strogoj tajnosti.

Na tender, raspisan sredinom septembra prošle godine, prijavilo se 13 firmi

Eurotel je odabran, iako je dostavio jednu od najskupljih ponuda, 1,42 miliona eura za isporuku i postavljanje opreme za prelazak sa zastarjelog analognog sistema, na najmoderniju DVB-T2 tehnologiju distribucije signala.

Neke firme imaju primjedbe na regularnost procedure

Na tender, raspisan sredinom septembra prošle godine, prijavilo se 13 firmi. Prema saznanjima Antene M, više firmi ima ozbiljne primjedbe na regularnost procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača i nije im jasno kako je, uopšte, postupak sproveden do kraja, kad se na sajtu EK i danas nalazi informacija s kraja decembra – da je tender poništen.

"Do danas na sajtu nikakvo obavještenje nije izašlo, a mi smo nezvaničnim putem saznali da su neki ponuđači bili kontaktirani"

Petar Pavasović, direktor beogradskog predstavništva njemačkog giganta Rode Švarc, rekao je da je sva komunikacija prema njima zvanično bila samo na sajtu.

"U decembru prošle godine izašlo je obavještenje da pošto nijedan ponuđač nije zadovoljio uslove tendera, da se tender poništava i da ćemo ako bude nekih naknadnih dešavanja biti na sajtu obaviješteni.

Do danas na sajtu nikakvo obavještenje nije izašlo, a mi smo nezvaničnim putem saznali da su neki ponuđači bili kontaktirani, ali mi o tome nikakvu zvaničnu informaciju nemamo", kazao je on.

"Kada je tender poništen - gotovo je"

Jože Caf, direktor slovenačkog Eltija, firme koja je poslala najjeftiniju ponudu, gotovo dvostruko nižu cijenu od Eurotela, bio je iznenađen kad je 27. januara dobio je poziv za nastavak pregovora.

"Dobili smo odovor 11. maja gdje piše da ovaj process još traje, i da još ništa nije odlučeno, kao i da mi više informacija ne može dati"

"Tender je poništen. Kada je poništen-gotovo."

Elti je, tvrdi Caf, prihvatila dodatne zahtjeve Komisije i čekala odluku. Kada su nezvanično saznali da je Komisija odabrala, obratili su se 23. marta dopisom Delegaciji EK.

"Dobili smo odovor 11. maja gdje piše da ovaj process još traje, i da još ništa nije odlučeno, kao i da mi više informacija ne može dati. I onda, 27.maja, dobili smo pismo – a ovo je sada najspornije u cijeloj proceduri, pismo koje je bilo datirano 21.03. Dakle, prije pisma koje smo mi poslali, da su odabrali EUROTEL. To stoji pod brojem 559", rekao je Caf.

Obavještaju samo oni firmu koju pozivaju na pregovore

Iz kancelarije Delegacije Unije u Podgorici saopšteno je da nijedna od kompanija koja je učestvovala na međunarodnom tenderu nije bila u potpunosti tehnički opremljena, kao i da nijedna kompanija nije podnijela žalbu protiv poništenja tendera.

Na pitanje zašto svih 13 firmi nijesu obavijestili da nastavljaju proceduru, iz Delegacije su naveli da je pregovaračka procedura potpuno drugačija i odvojena procedura od inicijalnog tendera

Iz Delegacije je Anteni M rečeno da jedini kriterijum za odluku bio je da ispunjavaju sve kriterijume Odluke o dobijanju.

Na pitanje zašto svih 13 firmi nijesu obavijestili da nastavljaju proceduru, iz Delegacije su naveli da je pregovaračka procedura potpuno drugačija i odvojena procedura od inicijalnog tendera.

"I organ za zaključivanje ugovora nije dužan da informiše bilo koju drugu kompaniju, osim onu koju je odlučio da pozove na pregovore", poručili su oni.

Bonus video: