9 radnika hercegnovskog "Novog prvoborca" štrajkuje glađu

Zbog privremene mjere zabrane rada u “Kamen betonu”, od 5. maja počelo je otpuštanje radnika koji su imali ugovor o radu na mjesec dana.
0 komentar(a)
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Novi Prvoborac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.06.2011. 16:08h

Devet radnika AD “Novi prvoborac” u upravnoj zgradi firme u Meljinama štrajkuje glađu, a predsjednik sindikalne organizacije Zahid Hodžić i žeđu.

Izvršni direktor firme Ilija Vukelić zabranio je, uz objašnjenje da je “riječ o privatnom posjedu“, pristup prostoriji u kojoj se nalaze radnici. Istovremeno je obezbjeđenju naređeno da radnicima koji napuste upravnu zgradu zabrani ponovni ulazak. Tako četvorici radnika nije dozvoljeno da se u štrajku pridruže svojim kolegama.

Radnici, njih 17, koji su dva puta proglašeni tehnološkim viškom, traže da se ispoštuje socijalni program – da im se poveže radni staž, isplate zaostale plate i otpremnine. U međuvremenu su tri radnika stekla uslove za penziju, a jednom od njih, koji se nakon operacije i liječenja nalazi na oporavku u Beogradu, rješenje o tome da je proglašen tehnološkim viškom nije moglo da bude uručeno, već ga je primio njegov stanodavac.

O svojim, kako ističu, opravdanim i na zakonu zasnovanim zahtjevima, radnici su prošle sedmice obavijestili nadležno ministarstvo, predsjednika Opštine i premijera Igora Lukšića i od njih zatražili pomoć u rješavanju situacije u kojoj se nalaze već duže vrijeme.

Radnici su od nadležnog ministarstva, predsjednika Opštine i premijera Igora Lukšića zatražili pomoć u rješavanju situacije u kojoj se nalaze već duže vrijeme

Prema navodima štrajkača, firma po raznim osnovama radnicima duguje milionsku sumu, dok Vukelić tvrdi da je riječ o oko 60.000 eura. Vukelić tvrdi da radnicima nijesu uplaćivani porezi i doprinosi, kao i da im se duguju četiri plate.

Radnicima, koje je poslodavac otpustio, pa nakon sudske odluke vratio na posao, ponuđeno je da rade u kćerki firmi “Kamen beton”, ali na određeno vrijeme od mjesec dana. Radnici su to odbili, uvjereni da je to perfidan način da ostanu bez posla.

Izvršni direktor je novinarima kazao da je “imao kontakte“ sa radnicima koji su u štrajku, ali ne i pregovore. On će o svemu obavijestiti Odbor direktora i nakon konsultacija sa njima preduzeti dalje korake. Ističe i da radnici insistiraju na otpremninama, ali da se to „ne postiže štrajkom glađu”, kao i da “novca za to nema”.

Izvršni direktor je novinarima kazao da je “imao kontakte“ sa radnicima koji su u štrajku, ali ne i pregovore

Štrajkači su odlučni da istraju u štrajku do ostvarenja svojih prava.

Zbog privremene mjere zabrane rada u “Kamen betonu”, od 5. maja počelo je otpuštanje radnika koji su imali ugovor o radu na mjesec dana.

Inspekcija rada i rudarska inspekcija zabranile su “Kamen betonu” 5. maja.

Podrška Mandića i Baždara

Predsjednik Opštine Dejan Mandić i potpredsjednik i predsjednik Socijalnog savjeta Mišo Baždar, podržavaju radnike u štrajku koje su posjetili juče poslijepodne. Mandić je kazao da ne podržava postupak poslovodstva “Novog prvoborca”, a radnike je obavijestio da će razgovarati sa predstavnicima ministarstava odbrane koje ima oko 22 odsto akcija u firmi, finansija i rada i socijalnog staranja, kako bi zajednički našli rješenje za radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom. “Neočekivano, nezakonito i nemoralno je postupanje rukovodstva “Novog prvoborca”, jer je njihovo rješenje radničkog problema već jednom palo na sudu”, ocijenio je Baždar.

Bonus video: