Iz budvanskog Starog grada uklonjen štand sa knjigama, smetao vlasnicima butika

Brajović-Pajković je kazala očekuju da će dobiti makar četiri lokacije za knjige
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 16:50h

Štand za prodaju knjiga na Trgu pjesnika u Starom gradu, koji je punih pet godina bilo jedino mjesto gdje su ljubitelji književnosti mogli da kupe knjigu, ovog ljeta biće uklonjen, nakon što je nekoliko vlasnika okolnih butika uputilo protestno pismo Sekretarijatu za urbanizam u kom su zatražili da se ta privremena lokacija izbriše iz ovogodišnjeg plana.

Načelnik za urbanizam Zlatko Dragović potvrdio je da je ta lokacija izbrisana iz ovogodišnjeg plana, ali isto tako da je taj Trg i dalje predviđen za održavanje kulturnih događaja tokom sezone.

"Nije data lokacija u Starom gradu jer se većina okolnih butika žalila da im ti štandovi zaklanjaju radnje, naslanjaju se na njihove izloge", pojasnio je Dragović odluku, uz obrazloženje da stalni lokali imaju prednost u odnosu na privremene.

Skupštinsko zasjedanje u metropoli turizma obilježila je polemika oko privremenih lokacija

Skupštinsko zasjedanje u metropoli turizma obilježila je polemika oko privremenih lokacija koje se već pet godina daju na korišćenje javnoj ustanovi “Muzeji, galerije i biblioteka” od čijeg izdavanja ova kulturna institucija zarađuje novac neophodan, kako za obnovu knjižnog fonda, tako i za organizovanje kulturnih dešavanja.

Sa Trga pjesnika stizalo najviše novca

"Proteklih pet godina mi smo dobijali redovnim putem te lokacije. Napišemo zahtjev Sekretarijatu za urbanizam koji nam ih odobri. Tih lokacija smo ranijih godina imali mnogo više, čak 25, ali sada se to svelo na nekih 10-12.

Brajović-Pajković je kazala da od grada očekuju podršku naredne godine, te da će dobiti makar četiri lokacije za knjige

Između ostalog, svake godine uredno predajemo zahtjev u ograničenom vremenskom roku, i kako smo svake godine dobili, tako smo očekivali i da ćemo i ove godine dobiti iste te lokacije.

Trg pjesnika ove godine nismo dobili, zašto ne znamo, ali to je lokacija od koje smo dobijali najviše novca", kazala je direktorka JU “Muzeji, galerije i biblioteka” Biljana Brajović-Pajković.

Ona je kazala “Vijestima” da iako su predali zahtjev, nisu dobili odobrenje jer je “neko konstatovao da je to jako ružno”. Ona smatra da ta institucija ove godine neće dobiti prostora u gradu “jer dok se raspiše tender i prođe cijela procedura, ne vjerujem da se nekom isplati da uloži 6 ili 7 hiljada za mjesec dana koliko mu je ostalo da radi”.

Brajović-Pajković je kazala da od grada očekuju podršku naredne godine, te da će dobiti makar četiri lokacije za knjige, kao i da će biti u mogućnosti da nabave mnogo više naslova nego do sada.

"Moramo da pokušamo da ispravimo grešku"

Tijana Kotarac, odbornica DPS u budvanskoj Skupštini, je kazala da je iznenađena da su njene kolege glasale da se usvoji plan privremenih lokacija kojim se ukidaju dva mjesta na kojima su se prodavale knjige.

"Da smo znali da javna ustanova neće “držati” te lokacije, mi ih ne bismo stavljali u program"

"Ako je 6.000 naslova nabavljeno zahvaljujući tim lokacijama, onda moramo da pokušamo da ispravimo tu grešku. Nismo znali da su te lokacije bile van programa koji smo mi usvojili. Da li je moguće vratiti ove dvije lokacije, jer mislim da najmanje nekom smeta štand na kome se prodaju knjige”, rekla je.

Načelnik Zlatko Dragović kazao je “Vijestima” da je upravo Javna ustanova “Muzeji, galerije i biblioteka” ta koja je poslala dopis tom opštinskom sekretarijatu u kome ih obavještava da odustaju od privremenih lokacija, te da će biti na tenderu.

"Da smo znali da javna ustanova neće “držati” te lokacije, mi ih ne bismo stavljali u program", kazao je Dragović.

Galerija

Bonus video: