Cetinjani poručuju vodovodu da im ne šalje račune

Decenijski problem Cetinja, navodno je počeo da se sanira od ove godine, ali građani i dalje izvlače najdeblji kraj
142 pregleda 0 komentar(a)
cetinje, Foto: Savo Prelević
cetinje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.06.2011. 18:29h

Još jedno ljeto građani crnogorske prijestonice provešće u otvaranju i zatvaranju slavina i iščekivanju vode na svojim česmama.

Decenijski problem Cetinja, navodno je počeo da se sanira od ove godine, ali građani i dalje izvlače najdeblji kraj. Već nekoliko mjeseci, grad se "planski isključuje sa vodvodne mreže, u cilju realizacije programa "Dovođenje sistema u mjerno stanje”, odnosno radova na realizaciji projekta nabavke i ugradnje mjerača protoka u vodovodnom sistemu“.

To je obavještenje koje redovno stiže medijima iz cetinjskog vodovoda, sa terminima isključenja. Posljednji plan koji se sprovodi već skoro sedmicu, je isključenje vode u periodu od 13 do 16 časova. Ipak, građani se žale na način "na koji vodovod mjeri vrijeme".

"Prvo mislim da je više i suvišno govoriti da je to užas, što se radi ovom narodu na Cetinju kada je riječ o vodi. Svih ovih godina govore da će riješiti problem i ništa. Sad su konačno kao krenuli sa radovima, i dobro ajde da se malo strpimo. Ali užasno je kada ti kažu da vode neće biti nekoliko sati, pa se to onda otegne na 10 sati.

Evo juče, rekli su da će doći voda u 16, a došla je poslije 19 sati", kaže ljutito jedan od građana Cetinja.

Ima i onih koji i nakon "zvaničnog otvaranja česmi" i dalje nemaju vode.

I opet iz vodovoda napomena „da su i ova kao i sva prethodna isključenja, planska isključenja, u cilju realizacije programa „Dovođenje sistema u mjerno stanje”

"Živim na četvrtom spratu, i dok voda izađe gore, čini mi se da već dođe novo vrijeme za isključenje. Pritisak koji dobijemo, nije dovoljan ni da se istuširmao, a da ne pričamo o tome da uključim mašinu", jada se domaćica, kojoj se gomila sve više veša za pranje.

Valjda bijesni zbog svih ovih godina, koje su proveli bez vode, građani Cetinja su ogorčeni na gradski vodovod.

"Stvarno me više ne zanima, šta rade, gdje krpe rupe, koje cijevi mijenjaju, i kome daju vodu. Znam da ovo više nema nikakvog smisla, i sad poručujem vodovodu da sam do sada plaćao redovno vodu, a da mi od sad slučajno ne šalju čovjeka za napaltu. Ma neka, oni bi da uredno naplaćuju, ali ne i uredno da daju vodu", reakcija je još jednog mještanina grada pod Lovćenom.

U cilju da saznamo dokle se stiglo sa radovima, kakvi su planovi narednih isključenja, do kada će trajati retsrikcije, tražili smo od direktorice vodovoda Njegosave Seje Vujanović, da nam odgovori na sva ta pitanja.

Dokle se stiglo sa rješavanjem problema vodosnabdijevanja Cetinja, možda će biti jasnije naredne sedmice, za kada je zakazan sjednica Senata

Već tri sedmice nema odgovora. Iz cetinjskog vodovoda samo uredno stižu obaviještenja kada će biti nova isključenja. Tako sazanjemo da će bez vode biti i imati otežano vodosnabdijevanje "treća visinska zona – Bajice", zbog ugradnje mjerača protoka na izlaznom cjevovodu stanice u Bajicama i izlaznom cjevovodu za Bajice na rezervoaru Sandin vrh.

I opet iz vodovoda napomena „da su i ova kao i sva prethodna isključenja, planska isključenja, u cilju realizacije programa „Dovođenje sistema u mjerno stanje”.

Dokle se stiglo sa rješavanjem problema vodosnabdijevanja Cetinja, možda će biti jasnije naredne sedmice, za kada je zakazan sjednica Senata, na kojoj će Koordinacioni odbor za rješavanje problema vodosnabdijevanja podnijeti izvještaj i saopštiti koji su dalji zadaci.

U međuvremenu, građani uz gorčinu nastvaljaju i da se šale na svoj račun. Tako je sada šala o čuvenom glumcu Čak Norisu i njegovom boravku u tom gradu promijenjena – umjesto odgovora na pitanje „Šta radi Čak Noris na Cetinju – našao je posao“, sada se priča nova „Šta radi Čak Noris na Cetinju - sanja tuširanje“.

Bonus video: