Uništavanjem oružja na Goliji, uništene su rijetke biljke i životinje

Sa koliko ozbiljnosti je do sada rješavan taj problem pokazuje i činjenica da su Vojska i nikšićka firma Buster zakopavale u zemlju sanduke za municiju
87 pregleda 0 komentar(a)
Golija, oružje, Foto: Arhiva Vijesti
Golija, oružje, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2011. 13:54h

Nastavak kompletnog uništavanja viška vojnog naoružanja na planini Latično, koja povezuje seoska područja Golije i Pive i pogranične opštine Gacko, započet u ljeto prošle godine, potpuno bi uništio taj kraj, smatraju u Odboru za zaštitu Golije.

Potpredsjednik Odbora, Drago Perović ukazuje da je to činjenica, zasnovana na dosadašnjim učincima koje je uništavanje naoružanja ostavilo na životnu sredinu i imovinu ljudi.

„Začuđujuća je konstatacija ministra odbrane Bora Vučinića da nema nikakvih posljedica po životnu okolinu, iako su istraživanja Instituta za nuklearne nauke Vinča pokazala da je evidentno da dio zagađenja u blizini lokacije Latična potiče od uništavanja naoružanja“, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, sa koliko ozbiljnosti je do sada rješavan taj problem pokazuje i činjenica da su Vojska i nikšićka firma Buster zakopavale u zemlju sanduke za municiju ofarbane lakovima i bojama, koje u dodiru sa vodom izazivaju kancerogena oboljenja.

Ostalo je neeksplodiranih mina?

Perović je istakao da je, prema međunarodnim standardima, da bi se zaštitila životna sredina neophodno bilo očistiti sve rasute gelere u prečniku od 1,5 hiljada metara sa te teritorije.

„Pojedini mještani koji su nedavno bili na Latičnom tvrde da ima, čak i ostataka neeksplodiranih mina, što je nedopustivo“, upozorio je Perović.

On je kazao da je i to pokazatelj koliko je država zainteresovana za rješenje tog problema prema međunarodnim standardima.

Perović je istakao da je bilo neophodno, nakon otapanja snijega, da Centar za ekotoksikološka istraživanja i nadležne institucije u Republici Srpkoj i Bosni i Hercegovini izvrše dodatne analize na tom području i podsjetio na izvještaj Vinče da su u gelerima pronađeni ostaci teških metala.

Nalazi Vinče, rekao je Perović, pokazuju da je na više lokaliteta na tom području povećan sadržaj teških metala nikla, arsena, hroma, žive i bora iznad maksimalno dozvoljenih koncentracija.

Nesagledive posljedice

Upozorio je da nije urađena ni jedna studija izvodljivosti, iako je to neophodno prema međunarodnim standardima i zakonima i ukazao na mnogobrojne zemljotrese koji su, nakon ljetošnjeg uništavanja naoružanja, potresali područje Pive zimskih mjeseci.

„Nadležni moraju da shvate da Golija nije poligon za uništavanje viška naoružanja, jer je to područje na kome postoje endemične biljne i životinjske vrste, što je naučno potvrđeno“, rekao je Perović.

„Mogućnost iznalaženja još jedne lokacije za uništavanje viška naoružanja, koju je najavilo Ministarstvo odbrane, ublažava, ali ne i rješava taj gorući problem“, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da se ta druga lokacija čuva u tajnosti, s obzirom da je u Crnoj Gori, kako je saopšteno, osnovan Centar koji stanovništvu daje pravo da saodlučuju sa državnim organima o odlukama vezanim za životnu sredinu.

"Na jednoj strani se nadležni hvale postojanjem takve institucije, a na drugoj se mještani Golije proglašavaju destruktivnim, jer onemogućavaju državne akcije, iako se se bore za zaštitu svog životnog okruženja“, ocjenjuje Perović.

Golija kao poligon za oružje

Istakao je da nadležni stalno kao opravdanje za uništenje naoružanja upozoravaju na nesagledive posljedice koje bi se desilo ako bi došlo do eksplozije u skladištu u Brezoviku kod Nikšića.

„Smatramo da je prošle godine na Latičnom, uglavnom, uništavano uskladišteno naoružanje iz Boke, jer je u javnosti saopštavano da je to područje očišćeno, a ne da se rasteretio Brezovik i pitamo zašto se baš nikšićka opština mora dodatno ekološki uništavati“, kazao je Perović.

On je zatražio da se ove godine uništi samo neophodnih 70 tona viška naoružanja na više lokacija, a da se za ostale količine na adekvatnom mjestu, gdje nema podzemnih voda i nije trusno područje, napravi specijalni bunker, u kome će se rješavati naoružanja kako to propisuju međunarodni standardi.

„Nadležni moraju da shvate da Golija nije poligon za uništavanje viška naoružanja, jer je to područje na kome postoje endemične biljne i životinjske vrste, što je naučno potvrđeno“, rekao je Perović.

Bonus video: