Mještani Beransela blokiranjem deponije obilježili Svjetski dan zaštite životne sredine

„Mi smo ovdje da to spriječimo i da ovom mjestu vratimo izled kakav je imalo prije nego je počelo da se odlaže smeće."
96 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 13:24h

Mještani Beransela okupili su se na Vasovim vodama i blokiranjem deponije do 12 do 13 sati, simbolično obilježili Svjetski dan zaštite životne sredine.

Oni su istakli da, uprskos jakim protivljenjima lokalnih vlasti „koje imaju logistiku državnih institucija“, neće prestati da se bore da ovom mjestu vrate prvobitni izgled i natjeraju da se sanira „najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore“.

„Drugi ovaj dan obilježavaju na ljepšte načine i na ljepšim mjestima, a mi smo, evo, prinuđeni da se ponovo okupljamo na smetlištu i da svojim tijelima branimo odlaganje otpada i uništavanje i devastiranje prirode“, rekao je potpredsjednik Mjesne zajednice Beranselo Sveto Tomović.

On je kazao da mještani Beransela ne čine ništa protiv zakonito i da je u ovom slučaju država ta koja krši zakon.

„Mi smo ovdje da to spriječimo i da ovom mjestu vratimo izled kakav je imalo prije nego je počelo da se odlaže smeće, kada je to bilo izletište sa velikim brojem izvora. Mi se borimo za čist vazduh i čistu vodu, i mislim da smo na korak do toga cilja“, rekao je Tomović.

„Svakodnevno kršenje Ustava i zakona na Vasovim vodama“

Na skupu su govorili i drugi predstavnici Mjesne zajednice i koordinacionog odbora za deponiju, a predstavnik ekološkog pokreta „Ozon“ Peđa Šćekić pročitao je saopštenje u kojem se, između ostalog, Vlada Crne Gore poziva da zaustavi „svakodnevno kršenje Ustava i zakona na Vasovim vodama“.

Na protestnom skupu je bio veliki broj djece koja su nosila transparente, među kojima je dominirao onaj na kome je pisalo „Demokratija je Beranselo“

Okupljanje na Vasovim vodama bilo je uredno prijavljeno, tako da se za to vrijeme nije pojavljivala policija, niti su kamioni komunalnog preduzeća pokušavali da istovaraju smeće.

Mještani Beransela protive se daljem odlaganju otpada na Vasovim vodama i namjeri lokalnih vlasti da na tom mjestu izgrade regionalnu sanitarnu deponiju i reciklažni centar, smatrajući da se do izbora ove lokacije došlo falsifikovanjem činjenica i dokumenata. Oni podsjećaju da su sva naknadna kontrolna mjerenja pokazala da su Vasove vode udaljene od rijeke Lim manje od petsto metara, što je glavni eliminatorni faktor u izboru lokacije za deponiju.

„Stručnjak koji je radio prvu studiju o izboru lokacije, Božidar Vučinić, izjavio je da je izmanipulisan od beranske lokalne uprave“ – kažu mještani Beransela.

Potrebna podrška NVO i nezavisnih medija

Beranselci su proteste protiv odlaganja otpada i izgradnje regionalne deponije na Vasovim vodama započeli u novembru prošle godine, i od tada su tri puta blokirali divlje grdsko smetlište. Posljednja blokada je bila prije dvadesetak dana, kada je razbijena uz pomoć policije i upotrebu sile.

Izvršni direktor „Ozona“ Aleksandar Perović smatra da građani u Crnoj Gori ništa ne mogu uraditi sami, odnosno da im je potrebna podrška nezavisnih medija i nevladinog sektora, i zato je uputio poziv za širu podršku otporu Beranselaca.

"S bzirom da se u ovom slučaju radi i o kršenju ljudskih prava, mi smo pozvali i nevladine organizacije iz te oblasti da se aktivnije uključe", kaže Perović

„S obzirom da se u ovom slučaju radi i o kršenju ljudskih prava, mi smo pozvali i nevladine organizacije iz te oblasti da se aktivnije uključe. Kancelarija ombudsmana je ostala nezainteresovana, a morala je da se uključi sama“, kaže Perović za Vijesti.

Mještani Beransela su ranije uradili peticiju i skupili skoro 3,5 hiljada potpisa protiv izgradnje regionalne deponije na Vasovim vodama, dok je „Ozon“ organizovao potpisivanje on line peticije pod sloganom „Stop kršenju zakona na Vasovoj vodi“.

„Obije peticije, i ona koju su uradili građani Berana, i on line, ovih dana biće predate premijeru, resornom ministru, državnom tužiocu i predsjedniku Opštine Berane, zatim delegaciji EU, koja ima važnu ulogu u finasiranju projekata iz oblasti upravljanja otpadom, kao i ambasadi SAD, koja prati oblast ljudskih prava“ – najavio je Perović.

Ekološki pokret „Ozon“ juče je predstavio i internet prezentaciju foto i video zapisa o (ne)postojećim izvorima na Vasovim vodama, u produkciji „Dokle & Dosta“ i naznakom „zabranjeno za sve koji (ne) vjeruju svojim očima“.

Galerija

Bonus video: