Na Svjetski dan životne sredine iz Morače izronila olupina

"Gruba je procijena da ćemo od mjesta gdje se spaja magistralni put sa koritom rijeke Morače do mosta “Union bridž" izvaditi blizu 40 tona željeza", kazao je Marković.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 12:58h

Pripadnici antiterorističke jedinice Uprave policije, uz podršku NVO “Green Home”, Agencije za zaštitu životne sredine i građana Svjetski dan životne sredine obilježili su vađenjem olupine iz korita Morače I na taj način počeli akciju čišćenja korita Morače koja će trajati 60 dana.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kazala je da su još prije dva mjeseca odredili 5. jun, dan kada treba da počnu sa ovom značajnom akcijom i time se pridružili globalnoj i regionalnoj inicijativi za obilježavanje Svjetskog dana životne sredine.

"Zahvalila bih se misiji OEBS-a u Crnoj Gori, koja je finansijski i logistikom podržali ovu aktivnost, kao i NVO "Green Home" što svojim prisustvom uvijek daje značajno obilježije i pečat ovakvim aktivnostima, a posebna zahvalnost se odnosi na jedinicu specijalne antiterorističke namjene Uprave policije", kazala je Pejović.

Ona je apostrofirala da su javnost i građani mogli da vide određenu dozu rizika koju antiteroristička jedinica preuzima za akciju čišćenja na Morači.

"U narednih par dana nabavićemo adekvatnu opremu. Akcija će koštati oko 90 hiljada eura, a novac smo obezbijedili od donatora i od nadležnih institicija. Lokalitet na kojem se nalazimo je jednako devastiran kao i brojni drugi koje nažalost ne možemo da sačuvamo. Ako ove aktivnosti ne budu dovoljno dobar razlog i motivacija da malo bolje vodimo računa o životnoj sredini onda ne znam koje su to bolje osim kaznene politike, mogućnosti da ljudima dokažemo da vode računa o onome što ostavljaju potomcima. Ovo nisu slike koje treba da obilaze svijet", rekla je Pejović.

Komadant specijalne antiterorističke jedinice, Mladen Marković, kazao je da će projekat će trajati sve dok se zadatak ne završi uz nadu da će ga u navedenom roku završiti.

"Zavisno od rizika i visine vode u koritu rijeke Morače zavisiće i način na koji ćemo raditi. Pored antiterorističke jedinice, nevladinih organizacija, građana svoju podršku dao je I rafting klub “Soko” koji će nam pomagati tokom akcija. Naša je gruba procijena da ćemo od mjesta gdje se spaja magistralni put sa koritom rijeke Morače do mosta “Union bridž" izvaditi blizu 40 tona željeza", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima od kada je izgrađena magistrala Podgorica - Kolašin - Beograd do sada nijesu vađene olupine osim u nekim izuzetnim situacijama kada su zbog saobraćajnih nesreća istražne sudije nalagale vađenje pojedinih olupina radi vještačenja.

"Jedan od ciljeva jeste da damo doprinos našoj zemlji u znanju i vještini koje pripadnici jedinice kojom rukovodim posjeduju. Drugi je cilj je da dođemo do savremene opreme koja je na tržištu jako skupa, a radi se o ronilačkoj i alpinističkoj opremi", rekao je Marković.

Izvršni direktor “Green Home” Darko Pajović kazao je da će ovo biti dobar primjer održivosti kada se govori o reciklaži otpada, koji će biti predat reciklažnom centru, uz finansijsku nadoknadu, koja će korstiti za kupovinu opreme.

"“Green home” je dio ove akcije kao i 17 nevladinih organizacija koje su nam se već prijavile. Vjerujem da će ih do kraja akcije biti mnogo više kao što vjerujem da će ovakvih akcija biti još", rekao je Pajović.

Galerija

Bonus video: