Transplatacija bubrega u Crnoj Gori moguća od sljedeće godine

"Svaki građanin može i treba biti darivalac, jer u isto vrijeme on je mogući primalac organa", naglasili su iz Ministarstva.
83 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.06.2011. 11:25h

Crnogorski zdravstveni sistem spreman je za uvođenje transplatacionog programa a prvo presađivanje bubrega sa živog davaoca trebalo bi da bude urađeno sledeće godine, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja.

Oni su pojasnili da se Zakonom o uzimanju i presađivanju djelova ljudskog tijela u svrhu liječenja uređuje način i postupak uzimanja od živog i umrlog davaoca radi presađivanja drugom, uslovi pod kojima se obavljaju ti postupci i šta moraju da ispunjavaju zdravstvene ustanove u pogledu prostora, opreme i kadra.

Podsjeća se da je davanje organa i tkiva za života moguće pod tačno utvrđenim protokolima i to najčešće bubreg, kostna srž, koža, matične ćelije a rjeđe dio jetre i pluća

"Donošenjem ovih dokumenata stvoriće se uslovi kojima će se svim zainteresovanim građanima omogućiti uključivanje u procese dobrovoljnog zavještanja organa", saopšteno je iz Ministarstva.

Navodi se da su najčešće tranplatacije bubrega, gušterače, jetre, srca, pluća i tankog crijeva.

"U Crnoj Gori je transplantirano bubrega kod 85 pacijenta. Živi su 83, prosječne starosti 44 godine i dvoje djece, od čega je u prošloj godini pet pacijenata podrvrgnuto transplantaciji, a u 2009. njih 12.", naveli su iz tog resora.

Od ukupnog broja, pojasnili su, transplantiranih 60 odsto dalo je bubreg od srodnika, 18 odsto pacijenata od umrle osobe, a 22 odsto od nesrodnika.

Podsjeća se da je davanje organa i tkiva za života moguće pod tačno utvrđenim protokolima i to najčešće bubreg, kostna srž, koža, matične ćelije a rjeđe dio jetre i pluća.

"Svaki građanin može i treba biti darivalac, jer u isto vrijeme on je mogući primalac organa", naglasili su iz Ministarstva.

Klinički centar Crne Gore može da odgovori izazovu

U tom resoru smatraju da Klinički centar Crne Gore može da odgovori izazovu transplatacije.

Dodaju da se uzimanje i presađivanje djelova ljudskog tijela može raditi samo u javnim zdravstvenim ustanovama, a ocjenu ispunjenosti uslova daje Ministarstvo.

Ističe se da je doniranje organa i transplantacija značajno polje medicinske nauke i prakse koji zahtijeva učešće društva za svoj puni razvoj

Ministarstvo zadravlja je formiralo radnu grupu koja će koordinirati aktivnosti na uspostavljanju programa transplatacije.

"U tom cilju uspostavljeno je povezivanje sa Regionalnim centrom za donaciju i transplataciju organa u Zagrebu, koji je dio sistema zdravstvene mreže jugoistočne Evrope. Nekoliko naših ljekara je obavilo dio obuke iz ove oblasti u martu ove godine u Zagrebu", pojasnili su oni.

Ističe se da je doniranje organa i transplantacija značajno polje medicinske nauke i prakse koji zahtijeva učešće društva za svoj puni razvoj.

"Sve počinje i završava se u javnosti, građani su pokretna snaga i osnovni dobročinitelji", poručili su iz zdravstvenog resora.

Bonus video: