Savjet RTCG će formirati komisiju za analizu informativnog programa

"Podržavam predlog Milana Radovića, da se formira Komisija ili Radna grupa od novinara i predstavnika sindikata, koja bi pratila poštovanje profesionalnih standarda", naveo je Šundić
4413 pregleda 9 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta RTCG (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Sa sjednice Savjeta RTCG (arhiva), Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.02.2019. 12:30h

Na današnjoj sjednici Savjeta RTCG donijeta je odluka o formiranju Radne grupa koja će se baviti radom informativnog programa, tačnije njegovom analizom.

Generalnom direktoru Božidaru Šundiću je ostavljeno da predloži kandidate za Radnu grupu.

Član Savjeta RTCG Milan Radović tražio je, na današnjoj sjednici tog tijela, da se o informativnom programu raspravlja posebno, a ne u sklopu tekućih pitanja, zbog čega je imao raspravu sa direktorom televizije Slavko Đurđićem, koji je to okarakterisao kao miješanje u uređivačku politiku.

Đurđić je tvrdio da je to protivzakonito i da je to nastavak prakse prošlog Savjeta - da uređivačka politika zavisi od toga tijela.

Radović je kazao da razumije nervozu Đurđića, ali da se o tome mora raspravljati, jer je došlo do kršenja profesionalnih standarda.

Tokom rasprave o informativi, Radović je istakao da je značajan pad u profesionalnom standardu, da se jednostrano izvještava, da događaje iz Crne Gore prenesu i međunarodne kuće, ali ne i RTCG.

"Angažuju se problematični sagovornici, koji su u regionu prepoznati kao ekstremni", kazao je Radović.

On je istakao da se urušava kredibilitet i da direktor Televizije treba da sankcioniše, odnosno kažnjava zbog propusta.

Član Savjeta Vladimir Pavićević rekao je da RTCG sada ne može da se prepozna, da je u vrijeme Rada Vojvodića i Radojke Rutović bilo problema i da su rješavani, ali sadašnje stanje je mnogo gore i ne može se porediti sa tim periodom.

Član Savjeta Perko Vukotić je istakao da je afera Koverat i Atlas znak da imamo ozbiljne probleme u društvu.

"Ne možemo se oglušiti o činjenicu da je to pokazalo da se najjača partija finansira nezakonito, da imamo korumpirane službenike CBCG, kao i vraćanje kredita predsjednika", kazao je Vukotić.

On je istakao da je tome trebalo da se posveti pažnja na Javnom servisu.

Član Savjeta Goran Sekulović smatra da Javni servis treba da odbrani Crnu Goru od haosa. "Da ukaže na ono sto se iza brda valja, mora da upozori", naveo je Sekulović.

On je istakao da novinari moraju da budu lojalni državi.

Sekulović je kazao da je u jednom periodu informativni program RTCG bio identičan jednoj komercijalnoj televiziji, aludiajući na TV Vijesti. "Sada se to promjenilo i dobro je što je tako", kazao je Sekulović.

Radović je istakao da je informativni program nazadovao i da je u službi jedne partije i jednog čovjeka.

Generalni direktor Božidar Šundić je kazao da nemaju dovoljno profesionalnih novinara i da rade na tome da formiraju tim, koji će od RTCG napraviti javni servis građana.

"Podržavam predlog Milana Radovića, da se formira Komisija ili Radna grupa od novinara i predstavnika sindikata, koja bi pratila poštovanje profesionalnih standarda. Predlažem da u komisiji osim predstavnika dva sindikata, bude najbolji novinar televizije, radija, portala, ukupno pet ljudi", naveo je Šundić.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić je istakao da RTCG mora da ima najbolji informativni program u državi.

"Treba raditi na informativnom programu, imamo smatram dosta kvalitetnih novinara", smatra Jovetić.

On je kazao da informacije treba provjeriti i istakao da je opasno pozivati radnike RTCG na bojkot radnih obaveza.

Bonus video: