Mnogi osudili devastaciju Bedema, ali kad je trebalo "zasukati rukave" samo nekolicina...

Postavljanjem video nadzora koji je u planu, kako je kazala Violeta Vukosavljević ispred JU Muzeji i galerije, možda uspiju da sačuvaju Bedem, ali, kako je kazala, tvrđava mora biti obaveza ne samo te ustanove već svih nadležnih institucija, kao i građana
196 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2018. 11:24h

Iako su saopštenjima za javnost mnogi osudili nedavnu devastaciju nikšićke stare tvrđave, kada je trebalo „zasukati rukave“ i to pokazati i u praksi pojavili su se samo organizatori Bedem festa, predstavnici JU Muzeji i galerije, koja gazduje Bedemom, i mladi Socijaldemokrata.

„Pored svih NVO i brojnih subjekata koji su deklarativno izrazili podršku, ipak se podrška mjeri terenom i konkretnim radom, znojem i na taj način se daje doprinos. Međutim, mi smo vrlo motivisani i uvjeren sam da ćemo odraditi sjajne stvari“, kazao je direktor Bedem festa, Petar Šundić, koji je i organizovao akciju čišćenja.

Poručio je da vandali ne mogu zaustaviti održavanje devetog Bedem festa koji se već uveliko „zahuktao“ i koji se ove godine organizuje od 3. do 5.avgusta. Poručio je da tvrđava mora da živi tokom čitave godine i pozvao nadležne da nađu dugoročno rješenje da se tvrđava sačuva i zaštiti, a Bedem fest će nastaviti da radi sve na njenoj valorizaciji i promociji.

Postavljanjem video nadzora koji je u planu, kako je kazala Violeta Vukosavljević ispred JU Muzeji i galerije, možda uspiju da sačuvaju Bedem, ali, kako je kazala, tvrđava mora biti obaveza ne samo te ustanove već svih nadležnih institucija, kao i građana.

„Smatram da se mnogo ozbiljnije moramo odnijeti prema ovom problemu, kako prema samom vandalskom činu, tako i u organizovanju akcija vezanih za ovaj prostor. Naša ustanova planirala je i realizaciju nekih projekata na prostoru Bedema u ljetnjem periodu. Tu je i nezaobilazni Bedem fest preko kojih ćemo pokušati da oživimo ovaj prostor, da ga približimo građanima, da oni shvate vrijednost ovog prostora, da je ovo bogatstvo a ne nikako prostor za vandalske aktivnosti“, poručila je Vukosavljević.

Podsjetila je da su i ove godine, preko projekta Zavoda za zapošljavanje i NVO „Naša budućnost“, angažovali šest radnika koji će narednih šest mjeseci raditi na čišćenju i održavanju Bedema.

„Ovaj vandalski čin koji se desio na Bedemu ne doprinosi ljepoti našeg grada i kulturi življenja u njemu, a pokazuje jedan vrlo ozbiljan problem nedostatka odnosa prema kulturi uopšte a prije svega prema našoj prošlosti i kulturnoj baštini“, kazala je Vukosavljević.

Galerija

Bonus video: