Za falsifikovanje diplome prijeti zatvorska kazna do 3 godine

Mali broj otkrivenih slučajeva “kupovanja zvanja” se pravda nezainteresovanošću poslodavaca da provjerava dokumentaciju koja im se prilikom zapošljavanja prilaže.
327 pregleda 0 komentar(a)
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Kompleks Univerziteta CG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.06.2011. 08:33h

Tokom posljednjih nekoliko godina, u Crnoj Gori su otkrivene dvije falsifikovane fakultetske i tri “mil” diplome - koje se kupuju preko interneta kod nepostojećih ustanova visokog obrazovanja.

Tako mali broj otkrivenih slučajeva “kupovanja zvanja” u stručnim krugovima se pravda nezainteresovanošću poslodavaca da provjerava dokumentaciju koja im se prilikom zapošljavanja prilaže.

Portparolka Rektorata Univerziteta Crne Gore Emilija Rabrenović objašnjava da malo kod poslodavaca ili državnih institucija šalje zahtjeve za provjeru diploma svojih zaposlenih.

“Posljednji koji su tražili takvu provjeru bili su iz MUP-a. Davno su dolazili da provjeravaju diplome za svoje i neke druge zaposlene”, kazala je Rabrenović, ističući da Rektorat i svi fakulteti imaju evidenciju diplomiranih studenata, te se zahtjev za provjeru diploma može uputiti fakultetu na kome je osoba čiju diplomu treba provjeriti diplomirala ili u Rektoratu.

Provjeru vjerodostojnosti i priznavanje obrazovnih isprava o visokom obrazovanju stečenih u inostranstvu, od januara 2008. godine obavlja organizaciona jedinica Ministarstva prosvjete i sporta, centar ENIC (Evropska mreža informativnih centara).

Profesorica radnog prava na Pravnom fakultetu dr Vesna Simović kazala je “Vijestima” da je po Krivičnom zakonu za falsifikovanje isprave zaprijećena zatvorska kazna do tri godine.

“Ova kazna je zaprijećena kako za osobu koja napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava, tako i za onog ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe”, kazala je Simović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: