Institutu Igalo prijeti milionska šteta jer je specijalna plaža pripala privatniku

Kupalište ispod Prve faze je prilagođeno osobama sa posebnim potrebama, a plaža još nije otvorena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 16:31h

Institut Igalo, kako tvrde u upravi, mogao bi da pretrpi milionsku štetu jer ne može da koristi specijalno kupalište ispod Prve faze prilagođeno osobama sa posebnim potrebama.

„Još ne znamo kakve će posljedice izazvati ovakvo stanje, ali strahujemo od eventualnih odštetnih zahtjeva naših poslovnih partnera“, kazao je predsjednik Odbora direktora Dragan Janković.

Plaža još nije otvorena, iako je u Institutu na odmoru i liječenju 1.120 gostiju i pacijenata, a sunčanje, kupanje i vježbe u moru, najčešće su dio terapije za mnoge od njih. Posebno je ugrožen program liječenja djece sa posebnim potrebama iz Rusije, koji u pratnji roditelja, u Igalu u grupama borave od 10. aprila.

Taj projekat mogao bi biti realizovan i u narednih pet godina, ako pacijenti budu zadovoljni uslovima boravka i liječenja.

Janković je juče objasnio da je ta zdravstveno-turistička ustanova decenijama raspolagala plažom, jer je “Institut njen korisnik, odnosno vlasnik, uostalom, kao i ostale imovine na koju uredno plaća porez na promet“.

Birali po cijeni, ostalo zanemarili

Problem je nastao kada je “Morsko dobro” u martu objavilo javni poziv za davanje u zakup uređenih kupališta, među kojima i dva kupališta čiji je korisnik Institut. Tada je plaža ispod Prve faze data na korišćenje Jovu Lučiću, koji je i prethodnih devet godina bio njen podzakupac.

Iako je Institut ukazivao da ta ustanova ne bi trebalo da učestvuje na javnom pozivu jer je riječ o njihovoj plaži, ipak su se prijavili, uvjereni da jedino oni ispunjavaju sve uslove iz konkursa i imaju prednost i privilegovan status pri zakupu, slično kao i hoteli na crnogorskoj obali kada je riječ o kupalištima ispred njihovih objekata.

Janković tvrdi da je pri izboru presudna bila cijena, a da su ostali kriterijumi bili manje važni.

Jovo Lučić je kazao da je bio najbolje rangirani na javnom pozivu “Morskog dobra” ponudivši za zakup 15.000 eura. Tvrdi da bi i ove, kao i prethodnih godina, pacijenti Instituta i osobe sa posebnim potrebama imali prednost pri korišćenju plaže.

Institut je još 15. aprila uložio prigovor, ali do danas nije bilo odgovora na odluku “Morskog dobra”.

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma danas bi trebalo da bude organizovan sastanak sa svim akterima kako bi pokušali da riješe problem.

I predstavnici Instituta, sa čim je saglasan i Lučić, tvrde da time što plaža još nije u funkciji svi gube, a najviše pacijenti.

Godinama opremali kupalište

Institut je godinama ulagao u kupalište ispred Prve faze , a zahvaljujući činjenici da se u Igalu liječe i pacijenti iz Kristijansanda, ta norveška komuna je u znak zahvalnosti zbog dobre saradnje donirala značajna sredstva za opremanje plaže i njeno prilagođavanje osobama sa posebnim potrebama.

Urađeni su rukohvati, specijalni tuševi, kabine za presvlačenje, toaleti, rampa za ulazak u more i druga oprema.

Na takvim kupalištima mora biti angažovano edukovano, lako dostupno i prepoznatljivo osoblje koje će stalno biti na raspolaganju teže i teško pokretljivim pacijentima.

Bonus video: