Maturanti medicinskih škola i ove godine mogu na Pravni fakultet

Maturanti Medicinske škole nedavno su štrajkovali nakon saznanja da ne mogu da se upišu na Pravni fakultet.
124 pregleda 0 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.06.2011. 15:31h

Maturanti medicinskih škola i ove godine će moći da se upišu na Pravni fakultet, odlučio je Senat Univerziteta Crne Gore.

„Senat Univerziteta je usvojio predloge Ekonomskog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka za proširenje spiska odgovarajućih srednjih škola za upis.

Tako će na Ekonomski fakultet i na studijski program Evropske studije na Fakultetu političkih nauka moći da se upišu i svršeni maturanti svih srednjih stručnih škola, a za upis na Pravni fakultet biće prohodna i medicinska škola“, saopštili su iz službe za odnose s javnošću.

Nakon sugestije „Vijesti“ da Senat nije mogao donijeti odluku na predlog Pravnog fakulteta, jer Vijeće te visokoškolske ustanove nije dalo saglasnost za upis đaka medicinskih škola, iz službe za odnose s javnošću je pojašnjeno da je Senat odobrio upis medicinara na predlog odlazećeg dekana Ranka Mujovića.

Vijeće takvu odluku nije ni moglo donijeti, jer je Mujović napustio posljednju sjednicu kada je shvatio da većina članova tog tijela podržava inicijativu za njegovu smjenu.

Maturanti Medicinske škole nedavno su štrajkovali nakon saznanja da ne mogu da se upišu na Pravni fakultet. Nakon konsultacija sa Ministarstvom prosvjete i sporta, uprava Medicinske škole i đaci zatražili su od Univerziteta da se maturantima i ove godine omogući upis.

Senat je donio odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o upisu, kojim je predviuđeno da se prijemni ispit na Medicinskom fakultetu organizuje od studijske godine u kojoj će polaganje eksternog maturskog, odnosno stručnog ispita, biti obavezno za sve obrazovne profile srednjih škola u Crnoj Gori.

Usvojen je i akademski kalendar za studijsku 2011/12. godinu. Školska godina počeće 12. septembra ove i trajaće do 18. maja sljedeće godine.

„U zimskom semestru, koji će trajati do 23. decembra, posljednja sedmica oktobra biće slobodna. Za ljetnji semestar, koji počinje 6. februara, planirano je da nastave nema u trećoj sedmici marta“, stoji u saopštenju.

Na sjednici imenovana je i petočlana Centralna komisija za upis, a članovi Senata većinom glasova izabrali su profesora Duška Lučića za predstavnika akademskog osoblja u Upravnom odboru.

Bonus video: