Parada ponosa možda u julu ili septembru

Daglas Eliot ocijenio je da je za održavanje parade ponosa neophodna politička podrška, a da je poruka koju crnogorska Vlada šalje time što nema svog predstavnika sramna.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 17:20h

Predsjedavajući međunarodnog Savjeta Pravda na Balkanu: Jednakost za seksualne manjine Daglas Eliot ocijenio je da je za održavanje parade ponosa neophodna politička podrška, a da je poruka koju crnogorska Vlada šalje time što nema svog predstavnika sramna.

On je na konferenciji za štampu, koju su organizovale crnogorske NVO čiji se predstavnici i nalaze u Organizacionom odboru odložene parade, kazao kako Ministar za ljudska prava Ferhat Dinoša treba da u saradnji sa NVO LGBT Forum Progresom održi paradu.

Homofobija, kako je istakao Eliot, predstavlja problem u svakoj zemlji. “Da bi imali paradu ponosa morate imati političku podršku, ne samodeklarativnu i na riječi već i na djelima”, poručio je Eliot.

On je kazao i da je Dinoša odgovoran da tu podršku pokaže.

“Bilo bi dobro kada bi premijer i predsjednik bili tamo jer se u mojoj zemlji, u Torontu, kada se parada ponosa održava prisutni“, rekao je on.

Ako političari vjeruju u ono što Zakon kaže a on propisuje da ne smije postojati diskriminacija prema manjinama trebali bi doći sa ponosom da učestvuju

Poruka koju Vlada šalje time što delegira predstavnike nižih redova je, kako je kazao, sramna a ne ponosna.

“Ako političari vjeruju u ono što Zakon kaže a on propisuje da ne smije postojati diskriminacija prema manjinama trebali bi doći sa ponosom da učestvuju”, rekao je Eliot.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Florian Horner kazao je kako crnogorske vlasti treba da podržavaju osnovna prava kako bi parada ponosa mogla biti bezbjedno održana u nedalekoj budućnosti.

“Crnogorska vlast i Dinoša moraju uraditi sve kako bi se podigla svijest o njihovim pravima”, poručio je Horner.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kazala je da bi se paradom, promovisala tolerancija prema drugosti i različitosti.

“Uključenje političkih predstavnika predstavljalo bi mjerljiv indikator deklarativne političke podrške i neophodan korak za održavanje parade.

Organizatori od Vlade nijesu tražili ništa što nije traženo u zemljama regiona”, kazala je Uljarević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada bi eventualno parada mogla da se održi, ona je kazala da bi to mogao biti jul ili septembar.

“Naša je procjena da onog trenutka kada se formira Organizacioni odbor koji će uključiti političke predstavnike Vlade nije potrebno više od mjesec dana. Realno to može biti u julu ili u septembru”, rekla je ona.

Institucionalna homofobija

Direktor LGBT Forum Progresa Zdravko Cimbaljević kazao je da je povorka jedan od najvažnijih događaja u Crnoj Gori koji promoviše toleranciju i ravnopravnost.

„Vjerujem da Vlada i ova zajednica mogu napraviti dugoročno dobar korak za Crnu Goru i zato želim da poručim Vladi da smo spremni na dijalog u interesu poboljšanja naših prava“, rekao je on.

Mi nemamo ministra koji je u stanju da kaže nešto što bi pomoglo položaju LGBT populacije. Mislim i da su kampanje tog ministarstva bacanje para

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ocijenila je da Crna Gora ima dobrog Omudsmana, naglašavajući da ključnu ulogu ipak ima Ministarstvo za ljudska prava.

“Mi nemamo ministra koji je u stanju da kaže nešto što bi pomoglo položaju LGBT populacije. Mislim i da su kampanje tog ministarstva bacanje para”, istakla je ona.

Predsjedavajući konferencijom Pravda na Balkanu doc.dr.iur Jovan Kojičić ocijenio je da je do neodržavanja parade dovela isključivo institucionalna homofobija.

“Vlada je neiskrena kada deklarativno podržava prava LGBT populacije. Puno stvari ukazuje na to da je u Crnoj Gori pristuna strukturalna stigma.

Zato nije potrebno samo etiketiranje osoba, već i postojanje stereotipa, a poslednja faza stigmatizacije je moć. Dakle, pošto je država moć, ona ima potpuno pogrešan pristup LGBT pitanjima”, kazao je Kojičić.

Samo jedan deklarisani predstavnik LGBT populacije u Crnoj Gori, kako je rekao, govori o tome da je ovo zemlja u kojoj je ta populacija izložena ismijavanju, nasilju i diskriminaciji.

“Ne smijemo se upoređivati sa drugim državama, jer su one tokom prvih parada imala na čelu kolone i podršku krupnih ljudi iz Vlade. Ako ćemo iskreno, Crna Gora je u ovoj oblasti u ovom trenutku iza Srbije, rekao je Kojičić.

Laković: Vlada nije protivnik parade

Zamjenica Ombudsmana Marijana Laković kazala je da se ne slaže se sa konstatacijom da crnogorska Vlada ne daje podršku za održavanje parade ponosa.

“Činjenica da je Uprava policije, jedna od ključnih Vladinih institucija, dobila prestižno priznanje. To znači da Vlada nije protivnik održavanja parade. Moramo se složiti da je Uprava ipak ključan faktor kad je u pitanju bezbjednost skupa”, kazala je Laković.

Ona je istakla i da su zaposleni u kancelariji Omudsmana srećni što je Uprava policije dobila prestižnu nagradu, jer to, po njenim riječima, znači da policija dobro radi svoj posao i da će Zaštitnik ubuduće morati manje da se nagažuje kada je riječ o zaštiti seksualnih manjina.

“To znači da nagrada koju je dobila Uprava policije od jednog relevantnog međunarodnog tijela, predstavlja priznanje Vladi Crne Gore.

Zato ne znam zašto uopšte raspravljamo o odnosu Vlade prema paradi, kada nagradu dobija njena institucija koja ima ključnu ulogu”, kazala je Laković.

Upravi policije nagrada Prijatelj pravde

Direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću juče je uručena nagrada “Prijatelj pravde”, koju dodjeljuje Konferencija Pravda na Balkanu: Jednakost za seksualne manjine.

Veljoviću je nagradu ispred Konferencije uručio Kojičić, a to priznanje se, kako je saopšteno iz Uprave, dodjeljuje osobi koja nije pripadnik LGBTzajednice ili instituciji koja je posebno posvećena zaštiti i ostvarivanju prava seksualnih manjina.

Kada je u pitanju održavanje parade ponosa, kako je juče kazao Veljović, sa bezbjednosnog aspekta ona je mogla biti održana u prvobitno zakazanom terminu, 31. maja.

Eliot je na sastanku sa Veljovićem kazao da je Uprava policije u saradnji sa LGBT zajednicom lider u regionu i dodao da se nada da će i druge policijske organizacije nastaviti tim putem.

Delegaciju Uprave su na sastanku, pored Veljovića, činili i pomoćnik direktora Nikola Janjušević, rukovodilac PJ Podgorica Predrag Ašanin, pomoćnik rukovodioca PJ Podgorica Jovica Rečević i zamjenik rukovodioca Ekspoziture za javni red i mir u PJ Podgorica Darko Knežević, koji je i koordinator crnogorske policije sa LGBT Forumom Progres.

Bonus video: