Nije važno odakle Roćenu za stan, to je njegova privatnost

Programski direktor za monitoring u MANS-u Vuk Maraš smatra da je takva odluka potpuno pravno neutemeljena.
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2011. 08:08h

Upravni sud odbio je tužbu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora protiv Komisije za sprečavanje sukoba interesa zbog uskraćivanja informacija o tome kako je ministar vanjskih poslova Milan Roćen uspio da za dvije godine vrati stambeni kredit od 100.000 eura.

U odluci Suda navodi se, između ostalog, da bi se time zadrlo u privatnost vladinog funkcionera, što je bio i stav Komisije.

Iz MANS-a su poručili da će zbog toga uložiti žalbu Vrhovnom sudu, tim prije što Agencija za zaštitu ličnih podataka, kako tvrde, ne smatra da bi se objavljivanjem tih podataka ugrozila privatnost javnog funkcionera.

Programski direktor za monitoring u MANS-u Vuk Maraš smatra da je takva odluka potpuno pravno neutemeljena.

U odluci Suda navodi se, između ostalog, da bi se time zadrlo u privatnost vladinog funkcionera, što je bio i stav Komisije

„Međutim, prije nego što je Komisija donijela rješenje kojim je te informacije proglasila tajnim, ona je pitala za mišljenje Agenciju za zaštitu ličnih podataka koja joj sugerisala da bi trebalo taj konkretan podatak objaviti jer javni funcioneri ne mogu imati isti tretman sa aspekta Zakona o zaštiti podataka o ličnosti kao obični građani.

Dakle, ako Agencija, čiji je posao zaštita ličnih podataka, smatra da ne može biti tajan, onda je apsolutno neprihvatljiv stav Upravnog suda da je Komisija u tom slučaju postupila adekvatno”, kaže Maraš.

U sudskoj odluci od sredine aprila ove godine, navodi se da je MANS tražio 23. novembra prošle godine, od Komisije kopiju ugovora o vraćanju stambenog kredita koji je dostavljen kao prilog Izvještaja o prihodima i imovini ministra vanjskih poslova za 2009.

Objelodanjivanjem podataka bi se ugrozila privatnost ministra

Podsjeća se da je MANS osporio rješenje Komisije zbog pogrešne primjene materijalnog prava i ustvrdio da Komisija, na čijem je čelu Slobodan Leković, nesumnjivo posjeduje takve podatke.

Podsjećaju da je MANS u tužbi ukazao kako „informacije koje u sebi sadrže elemente korupcije, primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i ostalih protivpravnih radnji kao takve moraju biti dostupne javnosti, u skladu sa članom 10 Zakona o slobodnom pristupu informacijama“.

U presudi se navodi da je iz obrazloženja osporenog rješenja utvrđeno da je zahtjev MANS-a odbijen zbog toga što je Komisija utvrdila da se odnosi na dostavljanje podataka kojima je pristup ograničen, i da bi se njihovim objelodanjivanjem značajno ugrozili privatnost i lična prava pojedinca.

Taj stav je potvrdio i Upravni sud odbijajući MANS-ovutužbu.

„Članom 15 Pravila o postupku pred Komisijom za sprečavanje sukoba interesa propisano je da Komisija vodi evidenciju izvještaja na propisanom obrascu vodeći računa o Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, s obzirom na to da se Evidencija izvještaja unosi u bazu podataka i dostupna je javnosti.

Pravilno tužena, u osporenom rješenju ističe da je za imenovanog javnog funkcionera Evidencija izvještaja unijeta u bazu podataka i objavljena na internet sajtu tužene, čime je dostupna javnosti“, kaže se u presudi Upravnog suda.

Nije mogao toliko zaraditi sve da nije trošio platu

Maraš je najavio da će na neutemeljenu odluku Upravnog suda MANS, u što hitnijem roku, podnijeti žalbu Vrhovnog suda.

“I ne sumnjam da će rješenje biti donijeto u našu korist jer kompletna pravna struka stoji iza stava koji mi zastupamo. Radi se o čovjeku koji je za dvije godine vratio sto hiljada eura što nije mogao po prijavljenim informacijama o svojim primanjima.

Sve da je ostavljao cijelu zaradu po strani mogao je za taj period vratititi samo petinu tog kredita. Očigledno Komisija pokušava da nešto sakrije, ali vidjećemo kada dobijemo rješenje suda”, rekao je Maraš.

Galerija

Bonus video: