Ekstremni islamisti pod kontrolom ANB-a

ANB je bila posvećena kontraobavještajnom radu, suprotstavljanju stranim obavještajnim sistemima, rizičnim grupama, a bavila se i ekonomskom bezbjednošću.
55 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Joković, Foto: Arhiva Vijesti
Vladan Joković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 31.05.2011. 07:11h

Agencija za nacionalnu bezbjednost prošle godine uspostavila je kontrolu nad rizičnim, lokalnim ekstremističkim grupama, kojima je bliska “džihadistička ideologija”.

U izvještaju ANB-a za 2010. godinu, međutim, dodaje se da se Crna Gora nije suočavala sa terorističkim aktima, kao i da nisu registrovane konekcije lokalnih ekstremističkih struktura sa terorističkim ćelijama u inostrantsvu.

“Transnacionalna dimenzija koja karakteriše ovaj fenomen, a kojoj doprinosi i činjenica da džihadistička ideologija ima sve snažnija uporišta i na novim područjima, poput Somalije, Jemena, Magreba i Adenskog zaliva, generiše potrebu međunarodne reakcije i zajedničkih napora bezbjednosnih službi. Iz tog razloga, Agencija je ostvarila intenzivnu saradnju sa stranim obavještajnim i bezbjednosnim strukturama, kako bi se zajedničkim naporima smanjila opasnost od ovog fenomena. Aktivnosti koje je ANB preuzela na tom planu, rezultirale su uspostavljanjem kontrole nad rizičnim grupama u našoj zemlji”, piše u tekstu, koji će biti proslijeđen na razmatranje skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu.

U Izvještaju, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je ANB bila posvećena kontraobavještajnom radu, suprotstavljanju stranim obavještajnim sistemima, rizičnim grupama, a bavila se i ekonomskom bezbjednošću Crne Gore zbog eventualnog uticaja na nacionalne i druge vitalne interese zemlje.

Prema tom dokumentu, bezbjednosne prilike u državi su tokom minule godine bile stabilne iako je okruženje akumuliralo izvjesni krizni potencijal, dijelom determinisan etničkim tenzijama.

Agencija, na čijem je čelu Vladan Joković, kako piše, sa posebnom pažnjom se odnosila prema fenomenima međunarodnog terorizma i organizovanog kriminala.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: