Ni Marovića, ni zemlje, ni miliona

Iz Opštine su „Vijestima“ kazali da su za proteklih nekoliko mjeseci u više navrata upućivali urgencije Višem sudu i Specijalnom tužilaštvu da se taj slučaj što prije pravno razriješi, kako bi imovinu mogli preknjižiti
283 pregleda 23 komentar(a)
Svetozar Marović
Svetozar Marović
Ažurirano: 08.04.2018. 15:30h

Opština Budva ni nakon šest mjeseci od isteka roka nije uspjela da naplati milion eura, odnosno da na sebe u toj protivvrijednosti preknjiži nekretnine osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, na osnovu malverazacija koje je priznao da je počinio.

Krajnji rok za uplatu na račun grada bio je 10. oktobar, nakon čega je Opština trebalo da aktivira hipoteke na zemlju u Mrčevom polju i Krimovici, koje su Svetozar i njegov sin Miloš Marović založili kao garanciju da isplati novac.

Stariji Budvanin, za kojim je raspisana potjernica zbog izbjegavanja odsluženja zatvorske kazne, založio je đedovinu na Jazu i rodnom selu Krimovici - parcele površine od oko 13.000 kvadrata.

Uz njih založena je i Miloševa imovina, takođe osuđenog člana budvanske kriminalne grupe.

Kao garanciju da će njegov otac vratiti 1.100.000 eura, on je garantovao sa deset hiljada kvadrata zemlje u Mrčevom polju.

Na kompletnu imovinu još prije godinu upisana je hipoteka države Crne Gore.

Upisivanjem hipoteke od strane države, došlo je do pravne zavrzlame, jer ih Opština potom nije mogla aktivirati.

Do još veće pometnje u aktiviranju garancija nastalo je kada je Specijalno tužilaštvo blokiralo zemlju Miloša Marovića, zbog sumnje da ju je kupio od novca stečenog kriminalom.

Iz Opštine su „Vijestima“ kazali da su za proteklih nekoliko mjeseci u više navrata upućivali urgencije Višem sudu i Specijalnom tužilaštvu da se taj slučaj što prije pravno razriješi, kako bi imovinu mogli preknjižiti.

Opština je zbog toga angažovala i advokata.

„Naš utisak je da je tužilaštvo krivično-pravno zatvorilo cijeli slučaj, ali su građansko-pravne stvari urađene dosta aljkavo. Hipoteke su upisivane na državu onamo gdje je rebalo da budu upisane na Opštinu“, kazao je ranije gradonačelnik Budve Dragan Krapović.

On je u više navrata isticao da Opština nije mnogo dobila od zaključivanja sporazuma o priznanju krivice sa članovima budvanske kriminalne grupe.

Iz Višeg suda ranije su kazali da oni nijesu nadležni za aktiviranje hipoteke i naplate novčane kazne, ni izvršenje odluke o imovinsko-pravnom zahtjevu.

Svetozar i Miloš već više od godinu i po navodno su u Beogradu, a advokati straijeg Marovića više puta saopštavali su da je on teško bolestan i da se liječi u glavnom gradu Srbije.

Pred Specijalnim tužiocima priznao je da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u osam korupcionaških afera oštetila opštinski budžet za više desetina miliona eura.

Sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, koje je potvrdio Viši sud. Pristao je da ukupno robija četiri godine i tri mjeseca i uplati u humanitarne svrhe sto hiljada eura, a Opštini Budva vrati 1,1 milion eura, koliko je tužilaštvo procijenilo da je stavio u džep.

Njegov sin je takođe je priznao da je bio dio kriminalne grupe, koja je učestvovala u malverzacijama oko prodaje 27 hiljada kvadrata opštinske zemlje u industrijskoj zoni Jaza, čime su oštetili opštinsku kasu za 1.4 milion eura.

Osuđen je na godinu zatvora i plaćanje novčane kazne od 385 hiljada eura, koju je prije godinu izmirio.

U međuvremenu, dobio je srpsko državljanstvo, pa je tražio odsluženje kazne u Srbiji.

Nakon sudskih epiloga svih tih afera, Opština Budva za sada se uknjižila na 8.129 kvadrata poslovno - stambenog prostora u kompleksu TQ Plaza, procijenih na 19.5 miliona eura.

Toliko je sud utvrdio da je kompanija Mirka Latinovića Tradeunique oštetila Opštinu Budva. Naplaćena je i novčana kazna i preknjižena imovina od firme Copyright, čiji su predstavnici takođe oštetili Opštinu i bili dio kriminalne grupe.

Copyright je uplatio 724.000 eura, a ostatak štete nadoknadio je tako što je preknjižio 150.000 kvadrata zemlje u zaleđu Budve, procijenjenih na 1.5 miliona eura.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je prije dva dana da Crna Gora očekuje da će Srbija uhapsiti i izručiti Svetozara i Miloša Marovića koji su pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori i za kojima su raspisane Interpolove potjernice.

Tako je reagovao nakon izjave potpredsjednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića - da je crnogorskim državljanima koji se dovode u vezu sa obračunom kriminalnih klanova zabranjen ulazak u Srbiju.

“Pozdravljam najavu gospodina Stefanovića da Srbija priprema snažne represivne akcije protiv svih učinilaca krivičnih djela u Crnoj Gori koji bi bježanjem u susjednu Srbiju mogli pokušati da izbjegnu pravdu. Očekujem da će ove aktivnosti u Republici Srbiji uključiti i hapšenje i izručenje Svetozara i Miloša Marovića, koji su pravosnažno osuđeni u Crnoj Gori i za kojima su na zahtjev Crne Gore raspisane međunarodne Interpolove potjernice”, piše u Pažinovom saopštenju.

Još čekaju da se naplate i od Gugija

Opština čeka i da se realizuju dva sporazuma o priznaju krivice u ukupnom iznosu od šest miliona eura, sa građevinskom kompanijom Gugi commerce, koje je Viši sud potvrdio. Sporazumima je predviđeno da se Opština u novcu obešteti sa 2,5 miliona eura, odnosno milion eura više u nekretninama.

Firma je nakon prvog sporazuma uplatila kaznu od 300 hiljada eura, ali na Opštinu još nijesu preknjižena tri poslovna prostora Gugi commerca u kompleksu TQ Plaza, kao i zemljišnog kompleksa od 1.683 kvadrata na bečićkoj plaži, na šta su se obavezali takođe po prvom sporazumu.

Ostaje da se relizuje i drugi sporazum, zbog čega je ta firma založila imovinu u Tivtu.

Bonus video: