Roditelji đaka koji su se otrovali u Čanju će tužiti vlasnika hotela

Roditelji tvrde da se tokom boravka u školi prirode otrovalo čak 90 djece, a ne 13, i optužuju Službu hitne pomoći u Baru da je odbila da dođe u hotel i pomogne đacima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 19:17h

Roditelji đaka podgoričke Osnovne škole “Vladimir Nazor”, koji su se nedano otrovali u Čanju, najavili su tužbu protiv vlasnika hotela “Lara” Vasilija Gvozdenovića.

Roditelji tvrde da se tokom boravka u školi prirode otrovalo čak 90 djece, a ne 13, i optužuju Službu hitne pomoći u Baru da je odbila da dođe u hotel i pomogne đacima.

“Više puta su nastavnici i roditelji zvali Hitnu pomoć u Baru, kao i doktorka hotela Snežana Đorđević koja je zatražila pomoć. Međutim, oni nisu izašli u susret, nego su morali odvesti djecu iz hotela u bolnicu”, piše u zajedničkom saopštenju više od 80 roditelja.

Potpisnici tvrde da su djeca primala infuziju u bolničkim krevetima, ali i na stolicama i stolovima i da o prijemu svih đaka postoji evidencija u medicinskim ustanovama u Podgorici i Baru.

Roditelji su ogorčeni postupcima vlasnika vile, koji, kako tvrde, nijednom nije nazvao da pita za zdravlje djece koja su “iz njegove kuće skoro polumrtva izbjegla”.

“Direktor i vlasnik se bavi izjavama da mu neko iz Podgorice ne želi dobro, da je to hir i ljubomora nekoga iz Podgorice i da koristi ovu situaciju da mu namjerno nanese štetu, kako njemu tako i njegovom poslovanju, iz kojih navoda on odjednom postaje žrtva trovanja naše djece, a ne pominje da u njegovoj vili nije bilo peškira za cijenu u predsezoni od 128 eura za šest dana za djecu”, piše u saopštenju.

Svaka šteta se plaća

Roditelji tvrde da nigdje u hotelu nije bilo natpisa da se voda sa česme ne smije koristiti za piće, a da je jedini vidljivi natpis bio: “Svaka šteta se plaća”.

“Njegovi konobari su donosili djeci u bokalima takvu vodu za piće, prali posuđe sa takvom vodom, djeca prala ruke i zube sa takvom vodom i jela hranu koju su pripremali njegovi zaraženi radnici”, tvrde roditelji.

Oni su optužili Gvozdenovića da se sračunato obraćao javnosti, kako bi izbjegao odgovornost.

“Pa je nakon nalaza sanitarne inspekcije koja je zatvorila “Laru”, bjesomučno prebacivao odgovornost na barski Vodovod... na radnike kojima nije mogao... kontrolisati prljave ruke, niti dasku za salatu, pa je pobjednosno izjavio da je dao otkaz tim radnicima, i da je njemu pao kamen sa srca”, piše u saopštenju.

Roditelji navode da su se oglasili sa opravdanim zakašnjenjem, jer su bili zauzeti liječenjem djece, “teško dehidrirane i malaksale dijerejom i povraćanjem usljed masovne intoksikacije bakterijama”.

Iz Sanitarne inspekcije ranije je saopšteno da su se đaci otrovali zbog bakterije na rukama i rukavicama dvoje zaposlenih u hotelu i zbog neispravnosti vode.

Tokom epidemiološkog ispitivanja utvrđeno je da je bris daske na kojoj se pripremala salata neispravan zbog prisustva bakterija, što ukazuje na nehigijensko postupanje, ali i da je hrana u “Lari” bila ispravna.

Bonus video: