Skoro 40 odsto studenata medicine glasa za pušenje u pabovima!

Procenat je mnogo veći kod studenata na drugim fakultetima, što nadležni vide kao problem edukacije u ranijim uzrastima
0 komentar(a)
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.05.2011. 12:52h

Gotovo četiri od deset ispitanih studenata medicinskih grana fakulteta smatra da ne treba zabraniti korišćenje duvanskih proizvoda u diskotekama, barovima i pabovima, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje.

Više od četvrtine ispitanih studenata smatra da ne treba zabraniti pušenje u svim zatvorenim i javnim površinama, a 25 odsto ispitanih studenata puše.

„Za ovo istraživanje smo izabrali studente medicinskih grana fakulteta, jer smo očekivali da je kod njih najveća svijest o ovom problemu“, rekao je direktor Instituta Boban Mugoša i napomenuo da postoje ozbiljni propusti u edukaciji o štetnosti upotrebe duvanskih proizvoda.

Problem rane edukacije

Mugoša je naveo da, iako većina ispitanika smatra da treba zabraniti pušenje u restoranima, nešto više od 16 odsto smatra da ne treba primjenjivati tu zakonsku mjeru.

Oko 85 odsto ispitanika smatra da treba zabraniti prodaju duvanskih proizvoda maloljetnicima, dok se oko deset odsto ne zalaže za to.

„Ove procente posebno ističem jer oni govore da mi, u svom javno-zdravstvenom radu, prije svega u zdravstvenom vaspitanju, nijesmo upjeli da kod studenata medicine, podignemo svijest na tu mjeru da smanjimo ovaj procenat“, rekao je Mugoša na skupu povodom obilježavanja 31. maja, Svjetskog dana nepušenja.

Prema njegovim riječima, iz Istraživanja se može zaključiti da je taj procenat mnogo veći kod studenata na drugim fakultetima, što upućuje i na problem edukacije u ranijim uzrastima.

Bonus video: