Crnogorski studenti mogu na ruske islamske fakultete

Delegacija Islamske zajednice posjetila je Islamski univezitet u Moskvi, kao i „Moskow- Halal-expo“, međunarodni sajam hrane koja je proizvedena po islamskim propisima
81 pregleda 0 komentar(a)
Džamija u groznom, Foto: Artem Rusakovič
Džamija u groznom, Foto: Artem Rusakovič
Ažurirano: 30.05.2011. 11:36h

Islamska zajednica Rusije ponudila je mogućnost školovanja crnogorskih studenata na ruskim islamskim fakultetima, saopšteno je nakon posjete Moskvi delegacije Islamske zajednice Crne Gore.

Prvi čovjek Islamske zajednice Rusije, Glavni muftija Ravil Gajnudin, ukazao je na mogućnost saradnje dviju islamskih zajednica na svim nivoima, saopšteno je iz Mešihata Islamske zajednice.

Gajnudin je naveo da Islamska zajednica Rusije broji pedeset muftijstava, dodajući da u toj državi živi 25 miliona muslimana, uz sedam hiljada džamija.

On je crnogorskoj delegaciji ponudio saradnju na obrazovnom planu i iskazao spremnost za školovanje studenata iz Crne Gore na islamskim fakultetima u Rusiji.

I poslanik Mustafić u delegaciji

U delegaciji Islamske zajednice Crne Gore, koja je boravila u Moskvi, bili su članovi Mešihata Džemo Redžematović i Suljo Mustafić, kao i reis Rifat Fejzić, koji je rekao da je impresioniranost podacima o broju muslimana i obrazovnih ustanova u Rusiji.

Fejzić vjeruje da će ova posjeta biti početak plodne saradnje dviju islamskih zajednica. “Koje se razlikuju po veličini, ali obje egzistiraju u višenacionalnim zajednicama, u kojima su pripadnici islama prošli kroz brojna iskušenja, ali su uspjeli da sačuvaju i unaprijedjuju svoje institucije”.

Delegacija Islamske zajednice posjetila je Islamski univezitet u Moskvi, kao i „Moskow- Halal-expo“, međunarodni sajam hrane koja je proizvedena po islamskim propisima.

Oni su posjetili i Ambasadu Crne Gore u Moskvi, gdje su razovarali sa ambasadorom Slobodanom Backovićem i konzulom Miodragom Koljevićem.

Bonus video: