Nagrada Heroj pravde Zdravku Cimbaljeviću i Upravi policije

Nagrada policiji će, kako je objašnjeno sinoć u Beogradu, direktoru policije Veselinu Veljoviću biti uručena u utorak, kada će delegacija konferencije posjetiti Crnu Goru
75 pregleda 0 komentar(a)
zdravko cimbaljević, Foto: Boris Pejović
zdravko cimbaljević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.05.2011. 07:19h

Izvršni direktor NVO LGBT Forum Progres Zdravko Cimbaljević i crnogorska Uprava policije dobitnici su međunarodne nagrade “Heroj pravde 2011” koju dodjeljuje Međunarodna konferencije Pravda na Balkanu: jednakost seksualnih manjina.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, Cimbaljević i crnogorska policija dobitnici su nagrade zbog svog zalaganja za poboljšanje položaja LGBT osoba.

Trodnevna konferencija koja se završila u Beogradu okupila je, kako je saopšteno “Vijestima” iz više nezvaničnih izvora, nekoliko stotina eksperata iz oblasti ljudskih prava, među kojima su bili i sudije Ustavnog i Vrhovnog suda, univerzitetski profesori, advokati i policijski zvaničnici iz evropskih zemalja, SAD-a, Kanade i Australije.

Imena laureata sinoć je objelodanio kanadski advokat i bivši predsjednik organizacije “Ilglaw” Daglas Eliot na samom zatvaranju konferencije, koja je bila zatvorena za javnost.

Nagradu će uručiti Veljoviću

Cimbaljeviću je, kako je navedeno u obrazloženju, dodijeljena nagrada zbog izuzetnog doprinosa borbi za ravnopravnost i jednakost LGBT osoba na Balkanu, dok je crnogorska Uprava policije jedina institucija uz hrvatsku kancelariju ombudsmana za ravnopravnost polova koja je dobila nagradu zbog posvećenosti jačanju svojih kapaciteta za rad sa LGBT zajednicom.

"U obrazloženju je navedeno da je nagrada podsticaj policiji da pokaže na djelu svoj senzibilitet i profesionalizam prilikom organizovanja povorke ponosa i izgradnje dobrih odnosa sa LGBT zajednicom", prenijeli su sagovornici “Vijesti”.

Nagrada policiji će, kako je objašnjeno sinoć u Beogradu, direktoru policije Veselinu Veljoviću biti uručena u utorak, kada će delegacija konferencije posjetiti Crnu Goru.

Nagrade su dobili i Institut Vilijams, Civil Rajt Defenders, poslanica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček i dr Petar Šidler. Cimbaljeviću, kojem je nagrada sinoć uručena, telefon je bio ugašen, dok portparolka Uprave policije Tamara Ralević nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje informacije “Vijesti”.

Bonus video: