Na ulicama Budve legalni dileri za izdavanje privatnog smještaja

U naselju Sveti Stefan, dileri će stajati kod hotela „Adrović“, na Crvenoj glavici
112 pregleda 0 komentar(a)
sobe, Foto: Arhiva Vijesti
sobe, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.05.2011. 16:04h

Turističke agencije imaće odriješene ruke, i moći će same da angažuju agente na ulicama, koji bi posredovali u izdavanju privatnog smještaja.

Na taj način bi se izdavanje privatnog smještaja uvelo u legalne tokove, a „divlji dileri“, koji su godinama unazad „ubirali kajmak“ i bili ružna pojava na budvanskim ulicama, otišli u zaborav.

Opština Budva predložila je za sjednicu Skupštine opštine usvajanje odluke o načinu i uslovima posredovanja pri izdavanju soba i drugih kapaciteta turistima na utvrđenom prostoru, kojom se turističkim agencijama omogućava organizovanje „dilerske službe“.

“Posredovanjem pri izdavanju soba i drugih kapaciteta turistima, mogu se baviti turističke agencije koje imaju saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma za obavljanje ove djelatnosti i koje su prijavile djelatnost Sekretarijatu za privredu i finansije, te imaju poslovnicu na teritoriji Opštine Budva” navodi se u odluci, kojom Budva kroz ovakav pilot projekat, namjerava da suzbije sivu ekonomiju u posredovanju izdavanja privatnog smještaja.

Milioni su prošli van opštinske kase

Imajući u vidu da na teritoriji opštine ima gotovo 100.000 kreveta u privatnom smještaju, koji se godinama unazad uglavnom izdaju na „crno“, a milionska zarada zaobilazi opštinsku kasu, novom odlukom, ukoliko dobije zeleno svjetlo odbornika, jasno je predviđeno na kom prostoru će se obavljati „dilerisanje“.

Kada je riječ o Budvi, legalni dileri mogu biti ispred autobuske stanice, na Jadranskom putu, od kružnog toka do benzinske pumpe, na Jazu, na skretanju sa magistralnog puta ka garažama „Montenegroekspresa“.

U naselju Sveti Stefan, dileri će stajati kod hotela „Adrović“, na Crvenoj glavici, dok u Petrovcu predviđena su dva punkta, kod marketa „Voli“ i kod autobuske stanice. Za Buljaricu predviđeno je da legalni dileri mogu stajati kod benzinske pumpe.

U naselju Sveti Stefan, dileri će stajati kod hotela „Adrović“, na Crvenoj glavici, dok u Petrovcu predviđena su dva punkta, kod marketa „Voli“ i kod autobuske stanice. Za Buljaricu predviđeno je da legalni dileri mogu stajati kod benzinske pumpe.

Prema odluci Opštine, posredovanje u ime turističke agencije obavljaće posrednik- fizičko lice sa kojim agencija ima zaključen ugovor o radu.

On će morati na prostoru predviđenom za posrdovanje u izdavanju smještaja da se pojavljuje u majici ili košulji crvene boje, sa oznakom turističke agencije, da posjeduje legitimaciju koju po zahtjevu turističke agencije izdaje Sekretarijat za privredu i finansije.

Na legitimaciji će biti evidencioni broj legitimacije, ime i prezime, fotografija posrednika, naziv turističke agencije i rok važenja legitimacije.

Nadzor nad ovom odlukom obavljaće lokalna turistička inspekcija Opštine, a kaznene odredbe primjenjivaće se shodno važećem Zakonu o turizmu.

Kazinu nije mjesto pored škole

Gradonačelnik Lazar Rađenović prihvatio je predlog kluba odbornika SNP-a da se u dnevni red današnjeg zasjednja lokalnog parlamenta uvrsti i zahtjev o preispitivanju odobrenja za rad kazina u neposrednoj blizini Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“.

Kazino koji se nalazi u Mediteranskom sportskom centru na samo 20–tak metara od zgrade škole, prema mišljenju najjače opozicione partije, zakonom ne ispunjava uslove da bi mogao imati dozvolu.

“Zakonom o igrama na sreću propisano je da udaljenost objekta u kojem se priređuju lutrijske i posebne igre na sreću od obrazovnih ustanova, osnovnih i srednjih škola ne može biti manja od 250 metara”, navodi se u zahtjevu SNP-a. SNP smatra da bi Skupština opštine trebalo da zauzme stav i preporuči Ministarstvu finansija da preispita uslove za odobrenje za rad privrednim društvima, u neposrednoj blizini obrazovnih ustanova, te da dopuni Zakon o igrama na sreću.

Bonus video: