OBEZBIJEDITI ADEKVATNE USLOVE

Ombudsman: Vrtići i dalje preopterećeni

Prekobrojnost djece u vaspitnim grupama, uz sve veći upis djece sa smetnjama u razvoju, dovodi u nezavidan položaj i same vaspitače koji i pored posvećenosti i zalaganja ne mogu da kvalitetno sprovedu vaspitno edukativni plan"
136 pregleda 0 komentar(a)
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
djeca, vrtić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.04.2018. 10:50h

Problem preopterećenosti predškolskih ustanova, i pored preduzetih radnji i mjera, nije riješen ni u školskoj 2017/2018 godini, ukazao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Izvještaju o radu za prošlu godinu.

"Zaštitnik je u saznanju da je u jednoj predškolskoj ustanovi u septembru prošle godine upisano 87 djece u vaspitnu grupu koja boravi u učionici od svega 20 metara kvadratnih“, navodi se u Izvještaju.

Taj primjer, kako se dodaje, potvrđuje ranija ukazivanja Zaštitnika da organizacija rada i planiranje predškolskih ustanova nije u skladu sa proklamovanim strateškim ciljevima Crne Gore u oblasti ranog uključivanja sve djece u proces obrazovanja, a imajući u vidu važnost predškolskog obrazovanja.

"Očigledna je činjenica da uključivanje djece u predškolski obrazovni program u ovakvim uslovima može dovesti u pitanje sigurnost i bezbjednost djece, kvalitet pruženih usluga, a samim tim i ostvarivanje najboljeg interesa djeteta“, ukazao je Zaštitnik.

Ombudsman podržava inicijativu Ministarstva prosvjete za veću obuhvatnost djece na sjeveru Crne Gore, u seoskim područjima i djece marginalizovanih grupa.

Iz institucije Zaštitnika podsjećaju na prioritet obezbjeđivanja adekvatnih uslova kako bi svako dijete zaista uživalo u brizi, vaspitanju, obrazovanju i bezbjednosti boravka u svakoj predškolskoj ustanovi, pod istim uslovima i bez razlike.

"Prekobrojnost djece u vaspitnim grupama, uz sve veći upis djece sa smetnjama u razvoju, dovodi u nezavidan položaj i same vaspitače koji i pored posvećenosti i zalaganja ne mogu da kvalitetno sprovedu vaspitno edukativni plan“, kaže se u Izvještaju.

Zaštitnik ističe da se svrha boravka djece u predškolskoj ustanovi ne može ispuniti u takvim uslovima, što se višestruko može odraziti na razvoj djece i unaprjeđivanje njihovih individualnih kapaciteta.

"Vaspitači u određenom broju predškolskih ustanova nemaju uslove da adekvatno sprovode nastavne programe, već se uglavnom njihove aktivnosti svode na očuvanje bezbjednosti djece“, navodi se u Izvještaju.

Zaštitnik je podsjetio da je školske 2017/2018 godine započeta adaptacija određenih objekata u Glavnom gradu sa namjerom da se privedu namjeni, osposobe i koriste kao predškolske vaspitne jedinice kako bi se rasteretile matične predškolske ustanove, i pohvalio takvu odluku.

Zaštitnik je ukazao na neophodnost poštovanja svih preporučenih standarda u toj oblasti.

"Bezbjednost djece je na prvom mjestu bez opravdanja i izuzetka i kada su u pitanju prelazna ili privremena rješenja“, zaključuje se u Izvještaju.

Preporučujemo za Vas