Stavljanje Skadarskog jezera na listu UNESCO -a nosi obaveze za državu

Drugi dio posla - slanje nominacijske liste sekretarijatu te organizacije - obaveza je države.
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 14:00h

Nevladina organizacija “Green home” odradiće studiju i pripremiti sva neophodna dokumenta kako bi Skadarsko jezero bilo nominovano za stavljanje pod zaštitu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Drugi dio posla - slanje nominacijske liste sekretarijatu te organizacije - obaveza je države, odnosno, Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na krstarenju Skadarskim jezerom, koje je organizovala NVO “Green home”, programska direktorka Jelena Marojević objasnila je da je projekat stavljanja jezera pod zaštitu UNESCO-a dio programa “Čovjek i biosfera”.

“Mi kao navladina organizacija možemo da odradimo terenski posao, prikupimo podatke, odradimo studiju, pripremimo sva potrebna dokumenta i u tom cilju ćemo angažovati čitav niz eksperata i stručnjaka u toj oblasti kako domaćih, tako i inostranih koji će nam pomoći, jer to je jedan kompleksan i sveobuhvatan posao”, poručila je ona.

Ukoliko jezero bude pod okriljem UNESCO-a i država će imati obavezu da donese plan upravljanja

Marojević je objasnila da bi samo dobijanje statusa područja koji je pod zaštitom UNESCO-a stvara brend, te će se turisti osjećati privilegovano što borave na Skadarskom jezeru. Ona je dodala da osim turizma, na taj način biće pospješena i sama ekonomija lokalnog stanovništva.

“Skadarsko jezero nije samo prirodni, već i veliki turistički potencijal koji nije dovoljno dobro iskorišćen. Sa jedne strane proglašenje jezera UNESCO područjem značilo bi njegovu adekvatnu zaštitu, dok sa druge strane promociju od koje bi lokalna zajednica trebala da ima koristi”, poručila je ona.

Ukoliko jezero bude pod okriljem UNESCO-a i država će imati obavezu da donese plan upravljanja, kao i da izvši zoniranje oblasti.

Zone zaštite će biti definisane

Ipak, i posao podjele jezera na zone obaviće NVO “Green home”.

“Definisaćemo zone zaštite, ali i one u kojima bi bilo dobro i poželjno razviti određene ekonomske djelatnosti, naravno, sve u skladu sa životnom sredinom i principom održivog razvoja. Upravo na osnovu toga će biti donijet plan upravljanja koji će jasno definisati šta može, a šta ne može da se radi na jezeru”, istakla je Marojević.

Koordinatokra projekta za razvoj lokalnih zajednica Skadarskog jezera Lejla Abdić Đoković objasnila je će ljudi koji budu živjeli na zaštićenom prostoru morati poštovati resurske jezera i znati u kojoj mjeri da ih koriste i sačuvaju od devastacije.

Projekat Podrška prekograničnom rezervatu biosfere Skadarskog jezera podržala je delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori

Predsjednik prekograničnog foruma za Skadarsko jezero Vasilije Bušković ocijenio je da jezero, uključujući Deltu Bojane i neposrednu okolinu, kao rezervat biosfere ima vrijednosti koje ga kvalifikuju za upis na listu UNESCO-a. On je dodao da će doprinos foruma biti stručna podrška u prikupljanju dokumenata potrebnih za nominaciju.

Projekat Podrška prekograničnom rezervatu biosfere Skadarskog jezera podržala je delegacija Evropske komisije u Crnoj Gori u okviru IPA programa, dok ga sprovode NVO Green home sa albanskim Institutom za zaštitu prirode (INCA) i Prekograničnim forumom za Skadarsko jezero.

Bonus video: