U Nikšiću održan veliki saobraćajni čas za djecu

Sadržaj predavanja je bio prilagođen u zavisnosti da li je u pitanju seoska ili gradska škola
190 pregleda 0 komentar(a)
Alfa centar, djeca o saobraćaju, Foto: Svetlana Mandić
Alfa centar, djeca o saobraćaju, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.05.2011. 13:25h

Projekat "Maj – mjesec dječije bezbjednosti“, koji NVO "Alfa centar" iz Nikšića realizuje već pet godina zaredom, završen je danas velikim saobraćajnim časom gdje je učestvovalo oko 400 osnovaca.

Juče su osnovci crtežima pokazali šta misle o saobraćaju, učili o saobraćajnim znacima, a zatim u vidu testa pokazali šta su sve naučili.

"Upoznali su se sa tehničkim sredstvima, opremom i specijalnim vozilima koje koriste pripadnici Vatrogasne službe, policije i bolnice, kao i da prepoznaju zvučne signale specijalnih vozila. Imali su priliku i da sa pripadnicima saobraćajne policije prate i kontrolišu odvijanje saobraćaja na glavnim gradskim raskrsnicama i u blizini škola. Djeca su mogla da zaustave vozača, postave mu pitanje ukoliko žele i iskažu zahvalnost što poštuje saobraćajna pravila darivanjem promotivnog materijala", kazala je Mirjana Žižić, asistentkinja koordinatora na projektu.

Projekat je imao za cilj da djeca završnih razreda u osnovnim školama prodube postojeća i usvoje nova znanja kada su u pitanju saobraćajna kultura i poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa.

Za osnovce skoro svih gradskih i prigradskih škola u toku maja održano je predavanje o saobraćaju.

"Sadržaj predavanja je bio prilagođen u zavisnosti da li je u pitanju seoska ili gradska škola. Djeci iz seoskih škola je bila skrenuta pažnja kako učestvovati u saobraćaju ukoliko nema trotoara, dok je djeci u gradskoj sredini ukazano na važnost poštovanja horizontalne i vertikalne signalizacije. Isto tako tokom projekta djeca su imala priliku da posjete Policijsku akademiju u Danilovgradu, obiđu auto-škole ”Kilkas” i “Tadić” u Nikšiću i službe - policiju, vatrogasno i bolnicu”, kazala je Žižić.

Interesovanje osnovaca za saobraćajne časove je iz godinu u godinu sve veće tako da je u toku ovogodišnje akcije učestvovalo oko 1.800 osnovaca.

Pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva, Mirel Radić- Ljibisavljević, pripadnik policije Milentije Doderović i Milovan Bošković iz Sekretarijata za saobraćaj u Opštini Nikšić, su kroz razgovor sa djecom obogatili njihova saznanja o pravilima u saobraćaju, a članovi kreativnih centara ”Akord” i ”Korak” izveli su bogat kulturno-umjetnički program.

Realizaciju projekta pomogli su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Pivara Trebjesa i brojni privatnici.

Bonus video: