Plaža Guvance ispod Zavale pretvorena u deponiju

Gomile otpada, pobacane plastične flaše, građevinski otpad, žice i kablovi - sablasna je slika jedne od najljepših uvala
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 16:18h

Gomile otpada, pobacane plastične flaše, građevinski otpad, žice i kablovi - sablasna je slika jedne od najljepših uvala, koja je godinama važila za najatraktivnije mjesto za kupanje - plažu Guvance ispod Zavale.

Iako Javno preduzeće “Morsko dobro“ već treću godinu za redom plažu nije stavio u program uređenih kupališta, zbog gradilišta apartmanskog naselja “Astra Montenegro“, kolaps ruske korporacije „Miraks“, koja je gazdovala jednim od najambicioznijih graditeljskih poduhvata, cijelu uvalu pretvorilo je ruglo.

Napušteno gradilište, urušene stepenice koje vode do plaže, otpad na sve strane, zelenu oazu Guvanca pretvorilo je deponiju.

Da je Zavalom gospodario „Miraks“ može se sada jedino vidjeti na po kojem reklamnom panaou, koji je ostao odbačen uz stazu.

Guvance je do prije nekoliko godina, kada je u zaleđu ruski „Miraks“, kupio zemlju i time dobio na gazdovanje tu plažu, bilo kupalište koje je imalo specijalni tretman, pa se jedino ulaz za njega i plažu Mogren na kompletnoj Budvanskoj rivijeri plaćao. Bilo je pravi biser u metropoli turizma.

Zeleno rastinje uništeno

Gradnjom na desetina vila, koje su „došle“ čak do same plaže, čime je gradilište „sišlo” na pjenu od mora, kupalište nije bilo u funkciji, već su ga ruski graditelji do prije nekoliko godina pretvorili u plažni bar.

Umjesto prepoznatnog pijeska i azurnog mora, na Guvancu je izgrađena drvena konstrukcija sa ugostiteljskim objektokm „Miracle“, koja je u noćnim satima pretvarana u diskoteku na otvorenom.

Odlaskom „Miraksa“ sve je zapušteno. I danas su vidni tragovi nekadašnjeg plažnog bara, a malobrojni čuvari gradilišta na Zavali slučajne kupače upozoravaju da moraju da napuste plažu, jer, kako ističu, “riječ je o privatnom posjedu“.

Okolno zeleno rastinje sada je gotovo uništeno. Ostalo je po koje veliko drvo, između kojeg se nalazi otpad i šut.

„Morsko dobro“ angažovalo je radnike koji su juče započeli uređenje šetališne staze, nekada ponosa Budve, koje je „Miraks“ izgradio od „bandžija“ do tunela, uloživši u njega više od pola miliona eura.

„Old taun” uredio tunel

Atraktivni mobilijar, kante, javna rasvjeta, te klupe u mahagoni drvetu, nakon pune dvije godine od kada se „Miraks“ spakovao iz Budve, potpuno su ili djelimično uništeni.

Ono što je nekada bilo pravo ruglo, tunel kroz Zavalu, koji je čak u jednom trenutku bio urušen, sada je potpuno uređen i čist.

Radnici su započeli renoviranje mobilijara, klupa, a već je postavljena metalna ograda na kritičnim mjestima, posebno na djelovima gdje su litice i do 20 metara, gdje se nekada nalazila luksuzna inoks ograda sa panoima „Miraksa“, a koja je u protekle dvije godine potpuno uništena.

U iščekivanju da Guvance vrati svoj nekadašnji sjaj, i cijela uvala dobije tretman kakav je godinama imala, turisti, kojih je sve više u gradu, nažalost, imaju priliku da vide ne baš svijetle tačke metropole turizma.

Ono što je nekada bilo pravo ruglo, tunel kroz Zavalu, koji je čak u jednom trenutku bio urušen, sada je potpuno uređen i čist.

Kompanija „Old taun“, koja gradi apartmanski kompleks „Harmonija bilding“ na Zavali, potpuno je renovirala tunel, okrečila ga, te uredila stazu preko gradilišta, kroz „Miraksove“ vile, kao najbližu prečicu pješacima da iz Budve dođu do Bečića i obratno.

Galerija

Bonus video: