CRNOGORSKI SISTEM NAPREDOVAO NA EHCI LISTI

Hrapović: Konkurencija smo savremenim zdravstvenim sistemima

Direktor KCCG Jevto Eraković saopštio je da sa postignutim rezultatima u prošloj godini moraju biti ponosni, i istakao da je obaveza KCCG da nastavi sa dobrim rezultatima u Centru za neonatologiju i svim ostalim organizacionim cjelinama
1579 pregleda 11 komentar(a)
Sa održanog presa, Foto: Gov.me
Sa održanog presa, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.02.2019. 13:52h

Napredak na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (ECHI), pokazatelj je da je zdravstveni sistema Crne Gore ozbiljan konkurent bogatim, savremenim sistemima, kazao je ministar zdavlja, Kenan Hrapović.

Crna Gora se, prema najnovijoj rang listi ECHI od 35 zemalja, nalazi na 23. mjestu i napredovala je u odnosu na prethodnu godinu za dvije pozicije, podaci su Organizacije „Health Consumer Powerhouse“.

Hrapović je kazao da su, nakon uspjeha iz prošle godine, kada smo ostvarili najveći skok od svih evropskih zemalja, sa 34. na 25.mjesto, imali veoma ozbiljan zadatak- održati ostvareni rezultat i u mjeri mogućeg, napraviti dalji napredak.

„Sada već imamo razloga je da sebe smatramo ozbiljnom konkurencijom bogatim, savremenim zdravstvenim sistemima koji imaju dugu tradiciju njegovanja ekselentnosti u pružanju zdravstvenih usluga”, rekao je Hrapović.

Kako je naveo, za ovogodišnje rangiranje su otpočeli pripreme već nakon objavljivanja prošlogodišnjih rezultata.

“Pažljivo smo analizirali svaki od 48 pokazatelja realno procjenjujući mogućnosti i potencijale crnogorskog zdravstvenog sistema i usmjeravajući težište aktivnosti ka oblastima u kojima smo ostvarili rezultate u želji da ih učinimo vidljivim“, saopštio je Hrapović.

Crnogorsko zdravstvo je za napredak prilikom rangiranja ove godine preporučilo niska smrtnost odojčadi, dostupnost savremene terapije za maligne bolesti i odluka o uvođenju HPV vakcine za žene, s ciljem smanjenja obolijevanja od karcinoma grlića materice.

Generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu Vesna Miranović saopštila je da je aktuelna upravljačka struktura u Ministarstvu zdravlja odlučna u sprovođenju ključnih strateških dokumenata, te da sve aktivnosti koje su sproveli i koje su u toku, proizilaze iz njih.

Postignuti uspjeh, prema njenim riječima, rezultat je pažljivo planiranih aktivnosti i ozbiljno kontrolisane realizacije.

"Konsultatni ECHI su nam bili korektivni faktor, dajući nam sublimirana uporedna iskustva 35 evropskih zdravstvenih sistema, sprečavajući nas da biramo pogrešne puteve i gubimo dragocjeno vrijeme na donošenje loših odluka. Postali smo vidljivi, kompetitivni i primjer smo kako mali zdravstveni sistem, hrabar u donošenju ključnih reformskih odluka, može podstaći efikasnost sprovođenja zdravstvene politike“, objasnila je Miranović.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić kazao je da je pacijentima, a posebno oboljelim od teških bolesti u Crnoj Gori omogućena savremena terapija u liječenju, a da je, u pogledu ljekova, povećana dostupnost i obezbijeđena bolja snabdjevenost tržišta.

„U ukupnim izdacima za ljekove, najviše se odnosi na ljekove koji se koriste u tretmanu onkoloških i autoimunih oboljenja koji su u porastu, 12,73 miliona eura, na ljekove za liječenje hematoloških i kardiovaskularnih oboljenja pet miliona, na antibiotike i ostale antiinfektivne ljekove 3,27 miliona, a na ljekove koji se koriste u liječenju bolesti nervnog sistema 1,58 miliona eura“, naveo je Čirgić.

Stopa smrtnosti odojčadi, odnosno broj umrle djece do 12 mjeseci života na hiljadu živorodenih, kao najosjetjiviji indikator zdravstvene zaštite u jednom sistemu 1985. godine billa je 21,9 odsto.

Direktor KCCG Jevto Eraković saopštio je da sa postignutim rezultatima u prošloj godini moraju biti ponosni, i istakao da je obaveza KCCG da nastavi sa dobrim rezultatima u Centru za neonatologiju i svim ostalim organizacionim cjelinama.

“Ovaj senzitivan pokazatelj zdravlja ukazuje na bolju organizaciju zdravstvene zaštite i opšte brige za žene i djecu, na bolji opšti standard, bolji odnos prema ženama u trudnoći i djeci vezano za intrauterin život i nakon rođenja, stepen obuhvata vakcinacijom, kao i kulturološke promjene”, saopštio je Eraković.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je napredak na listi ECHI dijelom ostvaren i zbog značajnog iskoraka na polju javnog zdravlja, odnosno na polju prevencije karcinoma i to prije svega zbog uvođenja vakcine protiv humanih papiloma virusa.

"Na ovaj način učinjen je značajan iskorak kojim se Crna Gora svrstala u red najrazvijenijih država koje svom stanovništvu nude najmoderniju i najdjelotvorniju zaštitu od karcinoma i bolesti izazvanih humanim papiloma virusima koja će u potpunosti biti o trošku države”, saopštio je Begić.

Prije četiri godine Crna Gora se nalazila na začelju ECHI liste koja se pravi na osnovu indikatora, među kojima su dostupnost zdravstvene zaštite pacijentima, ishodi liječenja, koliki su obim i područje usluga, kao i prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.

Crnogorski zdravstveni sistem bolje je rangiran od 12 evropskih zemalja. Kada je riječ o zemljama regiona, Srbija je na 18. poziciji, Hrvatska je 24, a Sjeverna Makedonija je na 25. mjestu. Prva na listi ECHI ove godine je Švajcarska koja je naslijedila Holandiju koja godinama unazad ima najbolji zdravstveni sistem, a posljednja je Albanija.

Preporučujemo za Vas