Ratko Mladić ljetovao u Reževićima i slavio Božić u manastiru Ostrog

I pored protesta Mladić je morao ekspresno da skrati svoj odmor u Crnoj Gori
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 20:21h

General Ratko Mladić, skrivajući se od haške potjere, samo je dva puta boravio u Crnoj Gori. Prema pisanju beogradskih dnevnika prvi čovjek vojske Republike srpske je boravio u Reževićima 1997. godine, gdje je na 15 dana iznajmio veliku dvospratnu kuću.

Odbjegli general je tada planirao duži boravak u Crnoj Gori, ali je ljetovanje prekinuo na insistiranje crnogorskih policijskih funkcionera.

Nakon što je bivši premijer Milo Đukanović dobio poruku od američke administracije da odmah uhapsi Mladića, policijski funkcioner Goran Žugić počeo je pregovore sa Mladićem tražeći da napusti Crnu Goru.

I pored protesta Mladić je morao ekspresno da skrati svoj odmor, a po njegovom odlasku Filip Vujanović je izjavio da su "sve pretrage pokazale da se Ratko Mladić ne nalazi na teritoriji Crne Gore".

Obezbjeđenje nije smjelo u kuću

Osim rasprave sa crnogorskim policajcima Mladićev boravak u kući Pavlovića u Reževićima ostao je upamćen i po razmiricama sa njegovim obezbjeđenjem. Više od deset ljudi, koji su čuvali odbjeglog generala, pobunilo se da ne može da spava u šatoru pored kuće zbog neudobnosti i velike vrućine.

Osim što su morali da spavaju u šatoru, tjelohranitelji su bili nezadovoljni i zbog niske naknade

Bez obzira na pritužbe Mladić im nije dozvolio ulazak u kuću.

"Obezbeđenje je tražilo da uđe bar na prvi sprat, dok bi general ostao na drugom, ali Mladić nije imao razumjevanja za svoje jatake već je nastavio da se sam baškari u ogromnoj kući", prenijele su tada beogradske "Večernje novosti".

Osim što su morali da spavaju u šatoru, tjelohranitelji su bili nezadovoljni i zbog niske naknade koju su dobijali od generala za njegovo čuvanje. Obezbeđenje je dobijalo platu od 100 tadašnjih nemačkih maraka za 15 dana čuvanja. Bili su ljuti zbog niske zarade, jer su znali da se ogroman novac prikuplja za Mladićevo skrivanje.

Slavlje u Manastiru Ostrog

Bosanski general povezivan je sa Crnom Gorom i šest godina kasnije kada je, prema pisanju sarajevskih medija, na Božić 2003. godine sa Radovanom Karadžićem proslavio pravoslavni Božić u manastiru Ostrog.

Za Mladića su objavljivane i nikad potvrđene informacije da se skriva na granici Srbije i Crne Gore

Sa njima su, kako je tada izjavio jedan od monaha u manastiru, bio i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije i tadašnji šef Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić. Njihovo božićnje okupljanje u manastiru je objašnjeno kao čudo i prilika da “najveći srpski junaci provedu Badnje veče mirno i kako im doliči”.

Zbog tih medijskih navoda reagovao je tadašnji ministar inostranih poslova Dragiša Burzan, pojašnjavajući da je nesuvislo tvrditi da se Karadžić krio u manastiru jer je Ostrog “vjersko - turistička destinacija, a ne tajno skrovište".

Za Mladića su objavljivane i nikad potvrđene informacije da se skriva na granici Srbije i Crne Gore, kao i da o njemu brinu i pojedini sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

Uloga Vuka Boškovića?

I predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević je Mladića povezivao sa Crnom Gorom, ističući da je crnogorski MUP prije 15 godina pomogao u prvoj akciji skrivanja Mladića, Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika.

On je sa akcijom spašavanja, u julu 1996. godine, povezivao nekadašnjeg šefa policije u Pljevljima Milorada Čogurića, koji je sada zaposlen u srpskoj policiji.

Pozivajući se na Čogurićevu izjavu, Medojević je kazao da su Karadžić i Krajšnik tada prebačeni preko Pljevalja za Priboj, dok je Vuk Bošković organizovao prebacivanje Mladića iz Herceg Novog preko Šćepan-polja. Akciju spašavanja, kako je rekao Medojević, naredio je Đukanović.

Bjegunci zavoljeli primorje

Iako je crnogorsko primorje povezivano sa brojnim haškim optuženicima bivši general srpske policije Vlastimir Đorđević Rođa jedini je uhapšen u Crnoj Gori.

U ljeto 1992. godine, u ekskluzivnoj vili 99 na Svetom Stefanu odmarao se Goran Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine

Nekadašnji pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova Srbije, optužen za zločine tokom rata na Kosovu 1999. godine, uhapšen je prije četiri godine u Budvi gdje je radio kao građevinski radnik. On je nakon hapšenja kazao da crnogorska vlast nije znala za njegovo prisustvo u Budvi.

Crnogorsko primorje je tokom devedesetih bilo omiljeno odmaralište haških optuženika, a neki od njih su ljetovali i na Svetom Stefanu.

U ljeto 1992. godine, u ekskluzivnoj vili 99 na Svetom Stefanu odmarao se Goran Hadžić, bivši predsjednik Republike Srpske Krajine, a na budvanskim plažama mogao se sresti i Božidar Vučurević, ratni predsjednik SAO Hercegovina i opštine Trebinje.

Sa Crnom Gorom je povezivan i nekadašnji haški bjegunac Radovan Stanković koji je 2007. godine pobjegao iz fočanskog zatvora, gdje je izdržavao dvadesetogodišnju kaznu zbog optužbi za silovanje. Sarajevski istražitelji ponovili su nekoliko puta da se Stanković krije u Crnoj Gori, dok su crnogorske vlasti to demantovale.

Bonus video: