U nikšićkoj bolnici otvorena Ambulanta za očne bolesti

Aparat pomoći će, prije svega u dijagnostikovanju glaukoma, oboljenja koje ako se ne liječi ili se liječi neadekvatno neminovno dovodi do sljepila.
783 pregleda 0 komentar(a)
Oftamološka klinika, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Oftamološka klinika, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.05.2011. 13:19h

U nikšićkoj Opštoj bolnici otvorena je rekonstruisana Ambulanta za očne bolesti koja je opremljena sa najsavremenijom oftamološkom opremom vrijednom 80.000 eura, nabavljenom putem donacija.

"U sklopu opreme je i aparat za kompjuterizovano određivanje vidnog polja i mi smo jedina opšta bolnica u Crnoj Gori koja ima taj aparat. Sa tim smo postigli više stvari – dobili smo na kvalitetu dijagnostike, ali i naše sugrađane poštedjeli da zbog nekih dijagnostičkih procedura putuju u Klinički centar. Što se tiče oftamologije i očnih bolesti postigli smo evropski standard - kompletirali smo i moderan prostor i modernu opremu i mlade moderne specijaliste koji su prije godinu i po završili spacijalizaciju na VMA u Beogradu sa znanjima koji nijesu za potcjenjivanje", kazao je direktor bolnice dr Ilija Ašanin.

Aparat pomoći će, prije svega u dijagnostikovanju glaukoma, oboljenja koje ako se ne liječi ili se liječi neadekvatno neminovno dovodi do sljepila.

"Najveći problem oftamologije je dijagnostika glaukoma, koji se otkriva putem pregleda, mjerenja pritiska i mjerenja vidnog polja. Ovo je najsavremeniji aparat za to, tzv. kompjuterizovano vidno polje, tako da ćemo sada imati priliku da kod svakog pacijenta kod koga sumnjamo da je u pitanju glaukom to dokažemo ili osporimo na ovom aparatu“, kazao je oftamolog dr Vojislav Maksimović.

On je dodao da je aparat jednostavan za rukovanje, da pregled traje malo duže i da će sada pacijenti manje putovati, a ljekari imati više posla.

Direktor bolnice je kazao da namjeravaju da oftamologiju prošire i u dijelu operativnih tretmana i da pregovaraju oko nabavke aparature za operacije katarakte ili mrene.

"Imamo već interesovanja uvaženih i eminentnih profesora sa klinika iz okruženja koji žele da budu konsultanti oftamologije u nikšićkoj bolnici i da dio znanja prenesu i na naše kolege. Nikšićka ofalmologija ima i moderan orto-optički kabinet gdje se rade vježbe sa djecom", istakao je Ašanin.

On je podsjetio i da su od Prve banke Crne Gore, povodom 110 godina njenog postojanja, dobili transportni inkubator, vrijedan aparat za odjeljenje neonatologije, vrijedan 17.000 eura.

U toku narednog mjeseca biće useljena i rekonstruisana zgrada Internog odjeljenja na kojoj su radovi počeli u oktobru prošle godine i završeni su prije 15 dana. Preostali su radovi oko asfaltiranja pristupne saobraćajnice, bolničkog kruga, trotoara, zelenih površina i opremanje.

Rekonstrukcija Internog odjeljenja je koštala 1,1 milion eura, a novac je obezbijedila Vlada.

Bonus video: