Kako pripremiti projekte koje finansira Evropska unija

U toku je poziv za prekograničnu saradnju sa BiH tako da se nadaju da će radionice pomoći budućim aplikantima.
81 pregleda 0 komentar(a)
Fors MNE, Foto: Svetlana Mandić
Fors MNE, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.05.2011. 11:51h

Mali broj projekata sa sjevera Crne Gore uspio je da dobije sredstva preko Evropske Unije i realizuje projekte prekogranične saradnje.

Zbog toga je NVO "Fors Montenegro" odlučila da organizuje radionice kako bi predstavnike civilnog društva i lokalnih vlasti obučili kako da pripremaju i implementiraju projekte koje finansira EU. Dvije takve radionice održane su danas u Nikšiću i Beranama, dok će do 25. juna biti organizovane iste radionice u još 11 opština.

"Indikativno je da se jako mali broj projekata iz sjevernog regiona sufinansira sredstvima EU. Činjenica da ljudi u sjevernoj regiji nemaju dovoljan broj relevantnih informacija tako da ih to sprječava da razviju projekte. Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti većem povlačenju sredstava iz IPA-e", kazala je Tamara Todorović, menadžerka projekta iz "Fors Montenegra".

Prema njenim riječima, u toku je poziv za prekograničnu saradnju sa BiH tako da se nadaju da će radionice pomoći budućim aplikantima.

"Ciljna grupa projekta su organizacije civilnog društva iz sjevernog regiona Crne Gore koje će učestvovati u procesu promocije IPA projekta kroz radionice, treninge i seminare, kao i predstavnici lokalnih samouprava iz 13 opštine Crne Gore koji će takođe biti uključeni u projektne aktivnosti. Tokom radionica svi učesnici će biti u mogućnosti da predstave svoja iskustva i očekivanja u odnosu na Instrument za predpristupnu podršku, a biće predstavljeni i primjeri već odobrenih projekata u okviru prve dvije komponente koje su trenutno dostupne Crnoj Gori", kazala je Todorović.

Ukupna vrijednost projekta "Fors Montenegra" koji podrazumijeva obuku za IPA-u je oko 130.000 eura, od čega je doprinos EU oko 92.700 eura.

Bonus video: