Nakon trovanja učenika u Čanju: Voda za piće bila neispravna

Inspekcija je uzela uzorke zatečene hrane i vode, briseva i biološkog materijala iz tog objekta
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 17:15h

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja u Baru utvrdila je da je voda za piće u hotelu „Lara“ u Čanju bila neispravna, dok uzorci zatečene hrane odgovaraju propisanim uslovima.

Učenici osnovne škole "Vladimir Nazor" iz Podgorice, njih 13, koji su u okviru programa Škola u prirodi boravili u tom hotelu 20. maja imali su stomačne tegobe, zbog čega je inspekcija uzela uzorke zatečene hrane i vode, briseva i biološkog materijala iz tog objekta.

„Analizama izvršenim u laboratorijama Doma zdravlja u Baru utvrđeno je da svi uzorci zatečene hrane odgovaraju propisanim uslovima a da su oba uzorka vode za piće neispravna zbog fizičko-hemijske i mikrobiološke neispravnosti“, navodi se u saopštenju.

Bakterija Staphyloccocus aureus

Iz tog Vladinog resora kazali su da su rezultati analize biološkog materijala poput rektalnih briseva i povraćene mase djece koja su imala tegobe uredni, kao i rezultati rektalnih briseva i nosa zaposlenog osoblja.

„Brisevi koji su uzeti sa ruku i rukavica kod dva zaposlena lica neispravni su zbog prisustva bakterije Staphyloccocus aureus, dok su brisevi ruku ostalih zaposlenih uredni“, naveli su, dodajući da je i bris daske za salatu neispravan, zbog prisustva bakterija koje ukazuju na nehigijensko postupanje.

„Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza i činjenica utvrđenih inspekcijskim nadzorom, koje ukazuju na nehigijensko postupanje u poslovanju s hranom, Sanitarna inspekcija će u skladu sa zakonom protiv pravnog i odgovornog lica preduzeti kaznene mjere“, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: