Protest taksista iz Tivta : Putnike čekaju tik uz pistu u oblaku prašine

Taksisti tvrde da je stajalište tehnički potpuno neuslovno jer na prilaznom putu ima mjesta za svega 15 vozila koja ne mogu da se okreću
0 komentar(a)
protest, taksisti, Foto: Željko Komnenović
protest, taksisti, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 25.05.2011. 15:30h

Pedesetak taksista udruženja „Start“, koji rade na tivatskom aerodromu, počeli su proteste zbog izmještanja stajališta do ograde oko stajanke aviona.

Tivatski taksisti tvrde da je stajalište tehnički potpuno neuslovno jer na prilaznom putu ima mjesta za svega 15 vozila koja ne mogu da se okreću, a lokalna samouprava prostor namijenjen za taksiste na uskom prilaznom putu nije uredila jer su na njemu šahte koje moraju zaobilaziti.

Član odbora taksi-udruženja Veselin Piper kazao je da su o toj opštinskoj odluci saznali sa oglasne table aerodromskog parkinga i da je, u odnosu na bivše stajalište koje je imalo kapacitet od 35 mjesta, novo drastično manje, neuslovnije i opasnije jer je veoma blizu mjesta na pisti gdje se avioni okreću, čiji izduvni gasovi stvaraju oblake prašine.

Dali su nam taksi stajalište koje je uz samu žicu aerodroma, gdje se okreću avioni i gdje je toliki dim, izduvni gasovi i prašina da se ne može tamo opstati, a kamoli raditi.

Neuslovno novo stajalište

Ogorčeni taksisti ukazuju da je stajalište neuslovno zbog blizine piste o čemu govore i table upozorenja na ogradi i da taj čitav prostor plavi u vrijeme kiša.

Smatraju da je izmještanje stajališta posljedica “skrivenih opštinskih planova koji su u najmanju ruku prema njima nekorektni jer žele da izađu u susret privatnom preduzeću 'Parking sistemi i garaže' koje drži aerodromski parking”.

„I sami taksisti na tivatskom aerodromu su svjesni da su njihovi pojedini članovi na necivilizovan način obavljali posao, ali to ne opravdava odluku opštinskih vlasti“, smatra jedan od taksista Mijo Gardašavić.

Na njihovom bivšem stajalištu, dodaje, istovremeno se uređuje teren za parkiranje autobusa i mini-bus prevoznika.

“Moram pomenuti da je među njima 'Boka sun' koji već 12 godina nezakonito radi i niko ih ne kontroliše na pravi način, već samo formalno. Svjedoci smo da oni svaki dan preuzimaju putnike bez vaučera, jer su registrovani kao agencijska vozila“, rekao je Gardašević pozivajući Opštinu da razluči one taksiste koje profesionalno obavljaju svoj posao od onih koji to rade na neprimjeren način.

Taksisti na tivatskom aerodromu su poručili da će istrajati u protestu, te da neće koristiti stajalište, već će putnike preuzimati na aerodromskom parkingu na kome sada plaćaju 80 centi po satu parkiranja.

U odnosu na bivše stajalište koje je imalo kapacitet od 35 mjesta, novo je drastično manje, neuslovnije i opasnije, tvrde prevoznici

Opština: Tako je odlučeno još lani

Udovoljili smo zahtjevima udruženja taksista da se dio trase puta proširi da u slučaju potrebe mogu da zaobiđu red i izađu sa stajališta.

Opština je, dodaje, tada izašla u susret taksistima zbog turističke sezone, a odluka se morala sprovesti u djelo prije početka ove sezone. Ocijenila je da su tehnički uslovi stajališta dobri.

„Smatramo da je to dobro rješenje, da su tehnički uslovi ispunjeni i da je put u redu. Odrađena je signalizacija i obilježavanje. Udovoljili smo zahtjevima udruženja taksista da se dio trase puta proširi da u slučaju potrebe mogu da zaobiđu red i izađu sa stajališta. Prihvatili smo i predlog udruženja da se stave platna na ogradu aerodroma zbog toga što se u tom dijelu pojavljuju izduvni gasovi kad se avioni okreću i pripremaju za polijetanje. Naručili smo platna i ona će uskoro biti montirana”, rekla je Gverović.

Bonus video: