Vlade Crne Gore i Makedonije u akciji spriječavanja od zračenja

Dogovorili su se o zajedničkim inspekcijskim kontrolama i licenciranju prometa izvora jonizujućeg zračenja u cilju zaštite stanovništva
72 pregleda 0 komentar(a)
daliborka pejovic, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
daliborka pejovic, Foto: Agencija za zaštitu životne sredine
Ažurirano: 25.05.2011. 14:42h

Vlade Republike Makedonije i Crne Gore sarađivaće u oblasti zaštite od zračenja, biće posvećene spriječavanju nezakonite trgovine radioaktivnih izvora i odgovoraće na vandredne situacije, te razmijenjivati informacije i baze podataka iz te oblasti, poručeno je sa potpisivanja memoranduma o razumijevanju između te dvije zemlje.

Pored toga predstavnici Direkcije za radijacionu sigurnost Makedonije Nuzi Shahin i Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Daliborka Pejović dogovorili su se o zajedničkim inspekcijskim kontrolama i licenciranju prometa izvora jonizujućeg zračenja u cilju zaštite stanovništva.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopšteno je da je memorandum drugi po redu sporazum koje je potpisan u regionu, nakon što je prije dva mjeseca isto realizovano sa Regulatornom agencijom za radijacionu djeltanost Bosne i Hercegovine.

"Puni doprinos dobroj regionalnoj saradnji Crna Gora će dati odmah nakon dogovora o okviru podrške Evropske komisije i Agencije za atomsku energiju iz Beča 16. juna ove godine kada će se utvrditi lista projekata koje će Crna Gora realizovati do 2014. godine uz njihovu podršku. U okviru tog programa Crna Gora inicirala je realizaciju projekta postavljanja detektora za kontrolu radioaktivnosti na graničnim prelazima gdje je već uspostavljen sistem međunarodne kontrole i time ga učini efikasnijim i sigurnijim", saopštili su iz Agencije.

Potpisivanje memoranduma organizovano je tokom trajanja Konferencije posvećene regionalnoj saradnji u suzbijanju trafikinga radioaktivnih materijala kojoj, pored predstavnika Agencije, prisustvuju službenici Uprave policije i Carine Crne Gore.

Bonus video: