Gradski parlament kao Skadar na Bojani

U izvještaju DRI navodi se da je „utvrđeno značajno prekoračenje rokova u izvođenju radova i da su ugovoreni radovi skuplji za 1.628 312 eura od predviđenih ugovorom iz juna 2007. godine”
106 pregleda 5 komentar(a)
Gradski parlament, Foto: Luka Zeković
Gradski parlament, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2018. 19:37h

Jedanaestogodišnju izgradnju zgrade gradskog parlamenta u centru Podgorice u Njegoševoj ulici, pratile su brojne kontroverze i nejasni odnosi između Glavnog grada i kompanije "Cijevna komerc".

To je potvrdio i izvještaj Državne revizorske institucije (DRI), u koji su "Vijesti" imale uvid, a u kojem se između ostalog navodi da je „utvrđeno značajno prekoračenja rokova u izvođenju radova i da su ugovoreni radovi skuplji za 1.628 312 eura od predviđenih ugovorom iz prvog juna 2007. godine”.

Izgradnja zgrade gradskog parlamenta do sada je koštala 8.438.891 euro, ali to nije konačan iznos, jer je u toku izrada končanog obračuna koji se radi nakon dobijanja upotrebne dozvole, saopšteno je „Vijestima” iz Agencije za izgradnju Glavnog grada.

Kako su istakli do sada je „realizovano i ovjereno radova u vrijednosti od 8.434.891,08 eura”. Ugovor o izgradnji potpisan je u junu 2007, između Glavnog grada i kompanije "Cijevna komerc", a prvobitno je bilo planirano da investicija košta 6.986.409,30 eura.

Međutim, nakon brojnih probijenih rokova za završetak radova i novih aneksa ugovora sa „Cijevnom comerc”, radovi su ugovoreni na 8.614.722 eura.

Potpisan je aneks ugovora za naknadne, nepredviđene i viškove radova, kako je saopšteno iz Glavnog grada zaključen 19. 8. 2014. godine na iznos od 999.541 euro, sa rokom završetka od 120 dana.

Kako su objasnili, s obzirom da prvobitnim tenderom nije bila definisana količina armature, predviđena za ugradnju na objektu, već samo jedinična cijena, u pregovaračkom postupku potpisan je aneks 19. 2. 2008. godine, na iznos od 628.771,66 eura.

Sa ta dva aneksa ugovora, radovi su skuplji za navedenih 1.628 312 eura u izvještaju DRI, u kojem su istakli da je "Glavni grad u slučaju kršenja ugovora trebalo da aktivira garancije ili da dio neizvršenih radova ustupi na izvođenje drugom izvođaču kako je i definisano zaključenim ugovorom".

DRI je zaključila da je firma "Cijevna komerc" bila dužna da eventualna kašnjenja u izvođenju radova nadoknadi intenziviranjem ugovorenih radova, produžetkom radnog vremena, uvođenjem većeg broja radne snage i opreme, uvođenjem treće smjene i dr. kako ni po jednom osnovu ne bi dovela u pitanje rok završetka ugovorenih radova.

Kako je navedeno ugovorom je bilo predviđeno da ukoliko izvođač bude neopravdano kasnio sa dinamikom više od 90 dana investitor će raskinuti ugovor i ustupiti izvođenje radova drugom izvođaču u skladu sa zakonom”. Upotrebna dozvola za zgradu parlamenta izdata je u maju prošle godine, odnosno na desetogodišnjicu potpisivanja ugovora o izgradnji.Iz Glavnog grada je saopšteno „Vijestima” da nakon završetka radova na konstrukciji objekta zbog neusaglašenosti pojedinih faza projekta zaključeno je da treba pristupiti izmjeni i dopuni projektne dokumentacije.

"I to u dijelu protivpožarne zaštite, termotehničkih instalacija, instalacija slabe struje gdje projekta multimedijalnog i video sistema gotovo da nije ni bilo. Izmjene u projektima za ove tri faze zahtijevale su i izmjenu arhitektonsko-građevinskih rješenja, što je značajno prolongiralo rokove izgradnje, kao i vrijednost radova”, tvrde iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Navode da su po Zakonu o javnim nabavkama, tražili od Uprave za javne nabavke Vlade, saglasnost i ispunjenosti uslova za sprovođenje pregovaračkog postupka 24. 9. 2012. godine.

"U postupku pribavljanja saglasnosti, više puta je vršena dopuna dokumentacije i pribavljena mišljenja nadležnih organa. Na osnovu te saglasnosti, sproveden je pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje za javnu nabavku viškova, nepredviđenih i naknadnih radova na objektu gradskog parlamenta. Kako se radi o iznosu većem od 500.000 eura, saglasnost na odluku o izboru morala je dati Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki i ovaj proces je definitivno završen 8. 8. 2014”, navode iz Agencije.

Istakli su da su ta dva procesa, prvi za dobijanje saglasnosti za sprovođenje pregovaračkog postupka i drugi da se donese odluka o izboru izvođača, odnosno zaključivanje ugovora po pregovaračkom postupku, gdje je jasno da se pregovara sa izvođačem radova, trajala su blizu dvije godine i teško da se za to mogu krivci tražiti kod izvođača i kod naručioca posla.

Dug prebijali stanovima, poslovnim prostorima

Kako se navodi u izvještaju DRI, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice je tužila Glavni grad i “Cijevnu komerc” zbog potraživanja po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, na dan 14. 4. 2010. godine.

“Sudskim poravnanjem od 3. 6. 2010. stranke su se usaglasile da izmire potraživanje Agencije po osnovu naknade za uređenje građevinskog zemljišta, koje iznosi 4.977.826,60 eura (glavni dug 4.465.474,87, kamata na kašnjenje 482.865,11 eura i kamata na odloženo plaćanje 29.486,62 eura). I to tako da će ‘Cijevna komerc’ dug od 4.494.961 euro (bez kamate za kašnjenje) izmiriti kompenzacijom za radove na objektu Gradske biblioteke, parlamenta i Sportske dvorane Zeta vrijednosti 1.000.000. Kao i ustupanjem zemljišta vrijednog 326.325 eura, stanova i poslovnih prostora od 3.149.483,50 i 19.152,99 eura uplatom na račun Agencije”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: