Da li Kolašin duguje 2,5 ili 10 miliona eura?

Gradonačelnik je demantovao i informacije da doprinosi zaposlenima nijesu uplaćeni četiri godine
59 pregleda 0 komentar(a)
Mileta Bulatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mileta Bulatović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.05.2011. 18:00h

Dugovanja kolašinske lokalne uprave, tvrdi opozicija u tom gradu, bila su tajna četiri godine. Kada se nazvanično govorilo o „minusu“ koji je napravila lokalna vlast, nezvanično je pominjan i iznos od deset miliona eura.

Zbog toga nijesu bili rijetki oni koji su ostali iznenađeni izjavom gradonačelnika Milete Bulatovića, nakon prve posjete premijera Igora Lukšića Kolašinu, kada je govoreći o finansijskoj krizi iz koje Vlada i kolašinska vlast namjeravaju da nađu izlaz, spomenuo mnogo manji iznos.

“Kriza je pogodila Kolašin, kao i mnoge opštine i mislim da kreditno zaduženje od 2,5 miliona eura nije nesavladiva prepreka. Radili smo u teškim uslovima i taj novac uložili u uređenje grada”, kazao je Bulatović premijeru.

On je još obavijestio novinare kako zaposleni u lokalnoj upravi zarade nijesu primili od oktobra prošle godine.

"To je samo dio duga"

Međutim, gradonačelnik je naknadno za „Vijesti“ pojasnio kako je to samo dio duga kolašinske Opštine i da, pored 2,5 miliona eura, po osnovu kredita, lokalna uprava ima obaveze i od dva miliona eura za zarade i doprinose zaposlenima, i dodao da se oko 1,3 miliona eura duguje dobavljačima.

"Plate zaposlenima su isplaćene za septembar i dijelom za oktobar prošle godine, a doprinosi nijesu uplaćeni za 2009, 2010. i za ovu godinu”

Bulatović je demantovao i informacije da doprinosi zaposlenima nijesu uplaćeni četiri godine, što su na nekim zasjedanjima lokalnog parlamenta tvrdili opozicioni odbornici. Obaveze po tom osnovu, rekao je, nijesu izmirene za dvostruko kraći period.

U OO DPS, koalicionom partneru u lokalnoj vlasti Bulatovićevoj grupi građana „Za bolji Kolašin“ tvrde da su dugovi, ipak, veći.

“Lokalna uprava trenutno duguje više od šest milona eura, a tu spadaju dugoročna i kratkoročna zaduženja, obaveze po osnovu neizmirenih obaveza za zarade i doprinose zaposlenima i obaveze prema dobavljačima.

Plate zaposlenima su isplaćene za septembar i dijelom za oktobar prošle godine, a doprinosi nijesu uplaćeni za 2009, 2010. i za ovu godinu”, kazao je predsjednik OO DPS Darko Brajušković za „Vijesti“.

Nisu mogli da saznaju koliko je "minus"

U kolašinskom odboru Nove srpske demokartije kažu da nikada nijesu mogli tačno saznati koliki je „minus“ lokalne uprave.

Premijer Igor Lukšić je obećao pomoć Kolašinu, kroz otpisivanje dijela dugova u zamjenu za Sportsku halu i prateće objekte

“Još nijesmo čuli koliko iznosi ukupni dug. Međutim, sigurno je bar tri puta veći od tih 2,5 milona eura, koje je gradonačelnik pomenuo kada je Lukšić dolazio. To nam je svima jasno. Zarade i doprinosi, kao i otpremnine prekobrojnim u opštinskoj administraciji su takođe značajna stavka u dugovanjima.

Vrlo je vjerovatno da nije plaćeno ni izvođačima radova na infrastrukturnim objektima. Na mnoga pitanja to tek treba da daju odgovore oni koji obavljaju vlast u ovom gradu”, rekao je šef odborničkog kluba te stranke Dragoljub Bulatović.

U Novoj nijesu optimisti kada je riječ o mogućnostima vraćanja dugova kolašinske lokalne uprave.

Premijer Igor Lukšić je obećao pomoć Kolašinu, kroz otpisivanje dijela dugova u zamjenu za Sportsku halu i prateće objekte, ali i pomoć Vlade prilikom, kako je kazao, optimalizacije broja zaposlenih u lokalnoj upravi.

SDP: Odlučivao je sam o svemu

Predsjednica OO SDP-a Željka Vuksanović tvrdi da predsjednik Opštine nije podnio izvještaj o radu za prošlu godinu, te da su odbornici uskraćeni za zvaničnu informaciju o dugovanjima Opštine.

U OO SDP tvrde da je “Skupština rijetko kad odlučivala o tome koje će se nepokretnosti opteretiti hipotekom za kredite"

“O dugovanjima Opštine odbornici nijesu informisani četiri godine, sve do zasjedanja krajem marta ove godine, kada je, u odgovoru na odborničko pitanje odbornika SDP-a Bojana Zekovića iz Sekretarijata za ekonomiju i finansije saopšteno da su ukupne obaveze Opštine Kolašin na dan 31.12. 2010. iznosile oko 4,2 miliona eura.

Kada je napravljen ovaj dodatni dug nije mi poznato. Prema podacima iz tog odgovora na odborničko pitanje neizmireni porezi i doprinosi na zarade zaposlenih u lokalnoj upravi iznosili su 1.375.791 euro.

Koliko mjeseci ili godina ove obaveze nijesu plaćane, te da li je taj dug uvećan i za četiri mjeseca iz ove godine, ne znam”, kazala je Vuksanović.

U OO SDP tvrde da je “Skupština rijetko kad odlučivala o tome koje će se nepokretnosti opteretiti hipotekom za kredite. Tvrde da je, i kada je takav predlog došao pred odbornike bio bez informacija neophodnih za odlučivanje.

“Takve odluke donosio je uglavnom predsjednik Opštine. Čak ni o kreditnom zaduživanju Skupština često nije odlučivala”, tvrde u kolašinskom SDP-u.

Bonus video: