Odbor za obnovu hramova traži rušenje bazena kod crkve na Svetom Stefanu

„Rušenje bazena neće biti dovoljno, već ćemo pokrenuti pitanje oskrnavljenih paštrovskih grobova koji su postojali na mjestu bazena“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2011. 11:48h

Obor za obnovu hramova na Svetom Stefanu Odbor za obnovu hramova na zatražiće od nadležnih institucija rušenje bazena, koje je, kako su naveli bez dozvole izgradio zakupac grad hotela pored ostataka crkve Svetog Aleksandra Nevskog, te primjenu istih aršina, kao što je to urađeno sa nadogađenim dijelom crkve koji je porušen.

Odbor je u saopštenju naveo da „rušenje bazena neće biti dovoljno, već ćemo pokrenuti pitanje oskrnavljenih paštrovskih grobova koji su postojali na mjestu bazena“.

" Da se samo podsjetimo, monstruoznog čina, a to je da su prilikom iskopavanja za bazen, kosti Paštrovskih predaka bacane zajedno sa ostalim šutom.

Da će hram Svetog Aleksandra Nevskog biti obnovljen, to je već svima jasno. Pored ogromne i nezapamćene volje naroda, ovoga puta i Vlada je obećala obnovu u „zakonskim okvirima“.

Kada je došlo do sramnog rušenja djelova hrama 8. maja, svi smo bili svjedoci da je Vlada podlegla uticaju nekolicine ljudi koji se bjesomučno trude da zatru sve što je Pravoslavno i Srpsko u Crnoj Gori, dakle pokušavaju da zatru Crnu Goru.

Pošto su Paštrovići bili uvijek mudro i kulturno pleme, dokazali su i u ovom slučaju da će imati strepljenja i razumijevanja. Iako je na dan rušenja Sveti Stefan bio „bure baruta“, a suludi potez Vlade otvoren plamen koji je zapalio dogorjeli fitilj paštrovića, odbor za obnovu hramova je bukvalno spriječio ustanak koji se mogao lako proširiti na čitavu Crnu Goru – navodi u saopštenju odbora nakon sastnaka.

Kako se naglašava „ Odbor i Mitropolija bili su prinuđeni da prihvate predlog Vlade“.

" On je zahtijevao da se istorija hrama ponovo podrobno istraži, a potom na osnovu analiza da se izradi eventualni projekat.Stav Vlade je da hram bude obnovljen, ali onakav kakav je bio prije dolaska Karađorđevića jer „krivomozgići“ ne žele ništa što podsjeća na njih.

Postavlja se onda pitanje i dvorca u Miločeru i kompletne infrastrukture koju su gradili Karađorđevići, trebalo bi po njihovom i to srušiti. Postojala je nada u krugovima rušitelja da je hram nekada bio u manjim gabaritima u osnovi nego je danas.

Navodno zbog toga su i ostavili čitav projekat do jeseni dok se to ne istraži" zaključuje se u saopštenju.

Došli do austrougarskih mapa

Paštrovski paroh Siniša Smiljić kazao je da odbor „nije sjedio skrštenih ruku,“, ističući da sada „ sada mogu obavijestiti javnost da su došli do arhivskih dokumenata iz Zadra i Splita koji datiraju iz 1838. i 1895. godine“.

" To su katastarske austrougarske mape koje precizno pokazuju da objekat hrama Svetog Aleksandra Nevskog od tada do danas u osnovi se nije mijenjao.

Napravljen je i preklop mape sa novom mapom i jasno se vidi da je kraljica Marija Karađorđević obnovila svoj hram onakvog kako su ga Paštrovići sagradili.

Pošto smo pribavili sporne arhivske dokaze, Odbor za obnovu hramova zajedno sa narodom nije prekidao aktivnosti vezane za ovaj hram.

Organizuju se donatorske večere, kamen za zvonik i ostali elementi od kamena se ubrzano pripremaju i obrađuju u obližnjoj kamenorezačkoj radionici, zvono je naručeno iz Rusije iz Petrograda, zlatni krst je naručen u Srbiji, u toku je primanje ponuda za restauraciju starog ikonostasa koji jeačuvan, a vode se razgovori sa freskopiscima.

Najviše nas raduju prilozi i podrška koji stižu iz Paštrovskog rasejanja, Amerike, Austrakije, Argentine, Rusije – naveo je Smiljić

Bonus video: