Studenti arhitekture uradili urbanističko rješenje centra Žabljaka

Predlogom se nudi logično i racionalno, ekonomski moguće rješenje, a grafička interpretacija je na visokom profesionalnom nivou.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 13:02h

Postdiplomci i studenti Arhitektonskog fakulteta iz Podgorice shodno konkursu njihovog fakulteta bavili su se idejnim urbanističko tehničkim rješenjima centra Žabljaka.

Njihove šifrovane radove pregledao je i ocijenio stručni žiri kojim je predsjedavao doc. Dr. Svetislav G. Popović.

Prvu nagradu dobio je rad «Gorske oči» postdiplomaca toga fakulteta Gordane Rovčanin, Jasmine Salković, Miloša Ostojića, Davora Raspopovića, Milana Milića i Vuka Čvora.

Projekat koji je osvojio 2. mjesto

Drugu su zavrijedili grupa studenata četvrte godine koju su činili Enes Nurković, Aleksandra Novićević, Marija Pantović, Andrijana Jokić, Ivana Rondović, Mia Kecojević i Gordana Dragojević za rad ”Petlja” a treću, takođe postiplomci za rad pod šifrovanim nazivom ”Izohipsa 1441”.

Otukpljena su još dva prispjela rada a za pobjednički žiri je obrazložio da u svakom pogledu ispunjava zahtjeve raspisane konkursom i na izvanredan način ih interpretira , kako u cjelini tako i u pojedinačnim detaljima.

Žiri cijeni da je urbanistički koncept zasnovan na formiranju javnog prostora Žabljaka, uz logičnu redukciju saobraćajnih kretanja, čime se ostvaruje čitljiv javni prostor grada, u jednom dijelu kao atraktivna pješačka ulica, a u ostalim dijelovima kao spregnuti urbanistički enterijer trga, sa ostvarenom dobrom vezom sa spomeničkim kompleksom.

U pretprostoru zgrade stare Skupštine Opštine novom izgradnjom sadržaja potrebnih Žabljaku, ostvaruju se i dobri vizuelni efekti. Ti javni prostori, sa velikim brojem pojedinačnih atraktivnih detalja veoma uspješno se oblikuju.

Veza sa zaleđem hotela, prema spomeniku, naglašava vrijednosti tog pejsažnog dijela centra grada, a ukupnim karakterom prostora ostvaruje se prepoznatljiv izraz svojstven za ambijent i karakter Žabljaka.

Rješenjem saobraćaja obezbijeđuje se sigurna cirkulacija vozila u najužem centru i dovoljan kapacitet garažnih i parking prostora. Rad predočava logičnu i dobru materijalizaciju javnih površina I najavljuje karakterom novih građevina zaštitu kulturnog krajolika.

Predlogom se nudi logično i racionalno, ekonomski moguće rješenje, a grafička interpretacija je na visokom profesionalnom nivou, smatrali su članovi žirija.

Bonus video: