Mještani Proleterske ulice čekaju asfalt 30 godina

Žarko Marović stanar ulice ogorčen je što se već 30 godina obraćaju nadležnima, ali im do sad niko nije izašao u susret
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2011. 17:28h

Mještani Proleterske ulice na Vrelima ribničkim traže od nadležnih da im se asfaltira ulica nakon tri decenije obećanja, koja je zimi prekrivena blatom i rupama, a ljeti oblaci prašine im zagorčavaju život.

Osim neasfaltirane ulice, naspram njih je podignuto nelegalno romsko naselje a tu se nalazi i otkupna stanica za metalni otpad gdje se često pale gume. Iako službenici Komunalne policije dolaze zbog pritužbi stanara, još ništa nije učinjeno da se tome stane na put.

Žarko Marović stanar ulice ogorčen je što se već 30 godina obraćaju nadležnima, ali im do sad niko nije izašao u susret.

Prikopčali su se na kanalizacionu mrežu o svom trošku, jer Glavni grad nije platio izgradnju kanalizacionog odvoda kroz njihovu ulicu.

Prolazak ulicom agonija je za mještane

Stanari kažu da su osvjetljenje u ulici sami postavljali i platili.

Prikopčali su se na kanalizacionu mrežu o svom trošku, jer Glavni grad nije platio izgradnju kanalizacionog odvoda kroz njihovu ulicu.

Žana i Željko Džuver takođe su nezadovoljni zbog ignorantskog odnosa nadležnih.

"Preko puta nas nalazi se romsko naselje bespravno sagrađeno bez osnovnih uslova za život. Žalili smo se Komunalnoj policiji, odgovorili su nam da ne smiju da ulaze u privatan posjed. Kako ne smiju da uđu ako je posjed bespravan? Mi plaćamo sve dažbine, porez, a u našu ulicu može da dođe bilo ko i zagradi za sebe koliko hoće čak i 1000 metara kvadratnih bez ikakve odgovornosti. Takođe, u našoj ulici nalazi se otkupna stanica za metalni otpad oko kojeg uvijek gore auto-gume. Treba li da napominjem koliko imamo problema zbog neasfaltirane ulice? Svakodnevne aktivnosti od odlaska do posla i doktora pa do škole nama su agonija. Kad sam bila trudna bila sam u konstantnom strahu da se mom djetetu ne desi nešto u toku vožnje preko ogromnih rupa", navodi Žana Džuver.

U Proleterskoj ulici većinom žive radnici KAP-a i bivših velikih firmi, koji se pitaju da li su zaslužili da se njima postupa ovako već 30 godina.

Za sve ove godine kažu da nema državnog organa kome se nisu obratili, ali im je uvijek govoreno “sljedeće godine”.

Stanovnici ulice svoje probleme pokušavaju da predstave javnosti preko medija, upućivali su molbe za razgovor sa gadonačelnikom, ali nikada nijesu imali priliku da se sretnu sa njim i saopšte šta ih tišti.

Predsjednik mjesne zajednice Konik Andrija Čađenović kazao je da je planirana izgradnja bulevara koji bi se vezao sa Proleterskom ulicom ali zbog ekonomske krize nije predviđen za ovu godinu.

Iz Agencije za izgradnju grada “Vijestima” nije odgovoreno kada će ta ulica biti asfaltirana.

Ne mogu da prodaju kuće

Milisav Milošević, stanar Proleterske, kaže da mnoge komšije bezuspješno pokušavaju da prodaju kuće, ali niko ne želi da kupi dom u takvom naselju. - Ljudima iz ilegalnog naselja trebalo bi omogućiti drugi prostor za stanovanje, kao i za auto-otpad i otkupnustanicu za metal, koji zagađuju okolinu.

Po kojim osnovama smije u bilzini da se grade ovakvi objekti? Preko puta ulice se nalazi park koji više nalikuje na deponiju. Proći tuda je opasno i za nas starije, a ne za djecu. I šta im ostaje - da se igraju u neasfaltiranoj ulici punoj prašine i rupa, kaže Milošević.

Mještani ove ulice kažu da su im iz Opštine saopštili da je u planu da se gradi bulevar, na šta oni kažu da im bulevar nije potreban, već samo traže da im asfaltiraju ulicu.

Iz Agencije za izgradnju grada “Vijestima” nije odgovoreno kada će ta ulica biti asfaltirana.

Galerija

Bonus video: