Prvi reciklažni centar u Budvi: Prikupi, da se ne baci

Reciklažni centar otvoren je u bazi Komunalnog preduzeća, u naselju Vještica u Bečićima, u okviru projekta „Prikupi, da se ne baci“
114 pregleda 0 komentar(a)
reciklaža, Foto: Vuk Lajović
reciklaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.05.2011. 14:30h

Metropola turizma dobila je prvi reciklažni centar za preradu starog papira.

Reciklažni centar otvoren je u bazi Komunalnog preduzeća, u naselju Vještica u Bečićima, u okviru projekta „Prikupi, da se ne baci“, koji sprovode nevladine organizacije „Nezavisna građanska inicijativa“, „Green.me“ i „Eko Forum“, u saradnji sa Opštinom Budva i Komunalnim preduzećem.

“Ovo je veliki početak unapređenja komunalnih djelatnosti u našem gradu, što nam daje obavezu da nastavimo sa definisanjem strategije za čvrsti otpad. Strategija će biti bazirana na principima da je neophodno povećati i raditi na povećanju svijesti građana, i izvršiti sve one investicije koje su neophodne da tretman tog otpada bude jedan zaista ekološki standard koji je već konvencionalan u nekim razvijenim ekonomijama. U tom pravcu, naše komunalno preduzeće i preduzeće koje se bavi vodosnabdijevanjem i tretmanom otpadnih voda imaće od Opštine Budva ne samo podršku, već jednu veliku inicijativu i prioritetne planove da se sredstva usmjere upravo u sve ove djelatnosti”, kazao je gradonačelnik Lazar Rađenović na otvaranju centra.

Koštao ih oko 3.500 eura

Direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin naglasio je da je riječ o projektu koji ima veliku perspektivu jer, kako je kazao, „svi znamo koji je problem opštine Budva i cijelog Crnogorskog priomorja sa deponovanjem komunalnog otpada“.

“Reciklažno dvorište površine 1.300 kvadrata namijenjeno je, prije svega, lagerovanju starog papira i kartona u rasutom i presovanom stanju. U dvorišu se nalaze dva postrojenja za baliranje, jedno je trenutno u pogonu, a drugo će biti ukoliko se pojavi potreba, tako da potpuno spremni dočekujemo i veće količine papira. Nakon razrade sistema prikupljanja papira, sljedeće je prikupljanje i prodaja plastike, obezbijedićemo i novo vozilo za te potrebe pomoću Opštine, a nadam se da će i ministarstvo i nevladin sektor biti uključeni u tu priču. Taj objekat nas je koštao oko 3.500 eura, samo nabavka kutija i limova. Presa, koja je sada u eksploataciji, je nabavljena prije tri godine i obezbijeđena je donatorskim sredstvima IRD-a. Druga je obezijeđena prije desetak godina, takođe iz donatorskih sredstava”, kazao je Medin.

Savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Igor Jovović podsjetio je da je u toku je izmjena zakona o upravljanju otpadom,a jedna od osnovnih odredbi i u novom zakonu biće selektivno prikupljanje otpada.

Koordinator projekta Savo Martinović ocijenio je da je na ovom projektu pokazano da saradnja nvo sektora i državnih insittucija može dovesti uz malo ulaganja do jako lijepih rezultata i u ekološkom i u ekonomskom smislu.

Bonus video: