Mještani Beransela ne daju Komunalnom da priđe Vasovim vodama

Mještani prigradskog naselja Beranselo treću blokadu divljeg smetlišta na Vasovim vodama počeli su prije šest dana.
0 komentar(a)
Deponija Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Deponija Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 18.05.2011. 16:17h

Mještani Beransela spriječili su četiri kamiona Komunalnog preduzeća da prođu prema smetlištu na Vasovim vodama, ali nijednog trenutka nijesu remetili saobraćaj ni na magistralnom putu, ni na dijelu puta kroz ovo prigradsko naselje.

Oni su na upozorenje policije da će morati da pruži asistenciju Komunalnoj policiji, odgovorlili da se neće skloniti sa puta ni narednih dana.

"Moraće prvo nas da hapse, ako misle da pružaju asistenciju za prolazak kamiona. Uostalom i mi smo zatražili asistenciju zbog kršenja Zakona o odlaganju čvrstog otpada“, rekao je predsjednik MZ Beranselo Tiho Bogavac.

Ovo je treća blokada koju mještani Beransela prave na Vasovim vodama, protiveći se namjeri lokalnih vlasti da na tom mjestu grade sanitarnu deponiju i reciklažni centar za sedam opština.

Organizatori protesta ističu, međutim, kako su i oni zahtjev za asistenciju dostavili u svojstvu pravnog lica, odnosno koordinacionog odbora i Mjesne zajednice, i da očekuju da policija i taj zahtjev razmatra.

Mještani prigradskog naselja Beranselo treću blokadu divljeg smetlišta na Vasovim vodama počeli su prije šest dana. U grupama dežuraju sprečavajući komunalne kamione da prođu.

Njima su se nakratko pridružili i odbornici opozicionih partija, koji su zatražili pauzu prilikom zasjedanja lokalnog parlamenta, da bi došli do Beransela, dali podršku mještanima i istakli da su Vasove vode najcrnja ekološka tačka u državi.

Potpredsjednik Mjesne zajednice Sveto Tomović rekao je da mještane politika ne zanima, ali da je trabalo da dođu i odbornici DPS-a i da se tako priča o deponiji završi.

Ovo je treća blokada koju mještani Beransela prave na Vasovim vodama, protiveći se namjeri lokalnih vlasti da na tom mjestu grade sanitarnu deponiju i reciklažni centar za sedam opština.

Oni podsjećaju da su sva naknadna mjerenja pokazala da lokacija Vasove vode, prije svega zbog blizine Lima, ne odgovara za te namjene. Lokalne vlasti ih uporno ignorišu i ne odustaju od tih planova.

Još se ne zna kada će i hoće li doći do zajedničkog sastanka u resornom ministarstvu, što je dogovoreno prvog dana blokade, a Komunalno preduzeće čistoću u međuvremenu održava odvozeći otpad na deponiju u susjedno Rožaje.

Bonus video: