Bar: Izložba uskršnjih remek-djela Branke Bogdanović

Upravnik galerije mr Milun Lutovac zahvalio je na donaciji i kazao da je ova postavka još jedan dokaz da se u ovoj galeriji izložbe “ne otvaraju, već događaju”
470 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2018. 11:58h

U barskoj galeriji "Velimir A. Leković" otvorena je izložba "Ukrasna jaja" na kojoj je Baranka Branka Bogdanović predstavila 74 eksponata - jaja ukrašena zlatom, srebrom, biserima, svilom, čipkom. Među njima je i dva metra visoka skulptura jaja od željezne konstrukcije koju autorka ostavlja kao trajan legat galeriji, u spomen na kćerku Anu.

Upravnik galerije mr Milun Lutovac zahvalio je na donaciji i kazao da je ova postavka još jedan dokaz da se u ovoj galeriji izložbe “ne otvaraju, već događaju”.

"Branka Bogdanović do 1986. nije ni znala da posjeduje neobičan umjetnički dar. Te godine, želeći da uljepša Vaskrs svojoj porodici, ukrasila je jaje tako što je naslikala ikonu Svete Petke. Kako je to jaje bilo svetkovina za oči, nastavila je i mimo najvećeg hrišćanskog praznika da oslikava jaja, i do sada ih je ukrasila oko 250. Sve njene kreacije, sa uglavnom vjerskim motivima, oslikane su na ljusci ne samo kokošjih, već i jaja od prepelice, guske, patke, a ima i jedno nojevo jaje koje je, svojevremeno, stiglo iz Afrike. Brojna jaja nastala u njenoj radionici krase domove ovdašnjih iseljenika u mnogim zemljama svijeta", zapisao je u katalogu izložbe novinar i književnik Milan Vujović, a pročitao dramski umjetnik Dragiša Simović.

"Imam podršku i podsticaj od svoje porodice, iako sam dio stana pretvorila u radionicu. Oslikavanje i ukrašavanje jaja za mene je oaza u kojoj se psihički regenerišem, ćutim i razmišljam, i skupljam snagu za nove dane", rekla je Branka Bogdanović.

Galerija

Bonus video: